БСП и ГЕРБ пак се скараха кой какво е свършил

ОFFNews 03 юни 2016 в 14:50 2787 5

По време на днешния парламентарен контрол БСП и ГЕРБ отново влязоха спор кой какво е свършил, докато е бил на власт.

От парламентарната трибуна новият лидер на БСП Корнелия Нинова прочете декларация срещу "продължаващите опити на това правителство да увеличава дълга на България всеки ден". Социалистката за пореден път поиска оставката на управляващите.

Нинова заяви, че се предлага изтеглянето на два нови заема в размер на 1,2 млрд. лв., които са допълнителни към "онези 16 млрд.лв.". Тя посочи, че така задлъжнялостта на българските граждани се увеличава. "Обърнете внимание на темата, която повдигаме. И не прехвърляйте отговорността на предишно управление", каза тя.

"Когато стана проблемът с КТБ, правителството отпусна 1,7 млрд. лв. на Гаранционния фонд, за да изплати дължимото. Управляващите гръмко обещаха, че ще върнат парите, но не успяха да се справят с това. Затова вчера внесохте предложение за два нови заема от 1,2 млрд", каза още Нинова.

В отговор на трибуната излезе Цвета Караянчева от ГЕРБ. "Ако е вярно, че късата памет гарантира дълъг живот, вие ,колеги от БСП, сте си гарантирали безсмъртие", каза тя. Според депутатката е ясно, че БСП се опитва да свали правителството, но го прави с лъжи и манипулации.

"Това, което ГЕРБ е построил и прокарал, санирал, няма аналог в 25-годишната история на България. То може да се види и да се пипне - то е реално", каза Караянчева.

Финансовият министър също отговори на декларацията на БСП. Той заяви, че казаното е щяло да бъде притеснително, ако е било истина. Той обясни, че голяма част от двете гаранционни споразумения, които правителството е предложило, са съгласувани с Фонда за гарантиране на влоговете в банките. "Не е видял нито едно по-добро решение за икономиката от страна на БСП", добави той.

В спора се включи и премиерът, който се обърна към социалистите с думите: "Ако тръгна да се връщам назад във времето, ще стигнем до такива данни, които няма да са ви приятни."

Той каза още, че през 2014г., когато БСП бяха на власт, дългът на страната ни е бил 27 % дълг спрямо БВП. А година по-рано - 17,1%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

03.06 2016 в 15:39

При такава ефективност и дъвчене на една и съща дъвка и 120 депутати са ни много. Па нека "периферията на страната бъде оголена и няма да има народни представители” - проф. Близнашки.

12182

2

sawall

03.06 2016 в 15:38

Аз мога да изпиша цели книги с нещата, които ГЕРБ и БСП са направили за да обогатят ръководствата си, и с нещата които не са свършили за България. Така че, бич, плийз.

29585

1

Izalina

03.06 2016 в 15:27

Е само поразии... какво има да се карат.

Само нюансите им различни.

А най-гнусното е, че и си приписват особени заслуги за "добруването" на нацията!