Арбитражът за Белене скара депутатите

OFFNews 17 юни 2016 в 10:51 4091 5

Снимка бТВ

Решението на Арбитражния съд в Женева за спрения проект на АЕЦ "Белене" скара депутатите в пленарна зала. 

В декларация от името на БСП Таско Ерменков обяви, че от вчера сме обеднели с 1.2 млрд. лв.

Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева осъди България да плаща тези пари заради недалновидната, непрофесионалната, безотговорната политика, която провеждаше правителстово на Бойко Борисов, назависимо от това дали носи номер 1 или 2, заяви Ерменков. По думите му арбитражът е постановил ежедневна лихва от 350 хил. лв., считано от вземане на решението за изплащане на сумата.

"Министър-председателят на България има основание да търси отговорност в това число и наказателна, от свой предшественик, взел решение, довело до огромни щети за страната. Предшественик, управлявал държавата от 2009 до 2013 г. – Бойко Борисов, председател на правителството "Борисов 2", от Бойко Борисов, председател на правителството "Борисов 1", заяви Ерменков. 

Знаели сте, че АЕЦ "Белене" е провал и това ще поведе държавата към дъното, отговори му бившият енергиен минисър Делян Добрев от ГЕРБ. Решението на арбитража за АЕЦ "Белене" за тези 550 млн. евро са неплатените фактури в периода 2010-2012 г. и произведено оборудване. По думите му договорът с "Газпром", при който цената на газа е била по-висока с 300 млн. долара на година чрез посредниците. От януари 2013 г. такъв договор няма. Когато говорим за недалновидна политика, това вашето е недалновидна политика, каза Добрев и обяви, че за най-високата цена на тока и американските централи е виновна БСП, а не Иван Костов, каза още Добрев, цитиран от Дневник.

"Надянахте ни един голям енергиен шлем, сега ни го нахлузихте", заяви пък Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. 

Изненада е този възторг, необясним на управляващите, които се радват на малките щети в техните представи, които понасяме в резултат на решението на арбитража за "Белене", коментира в кулоарите на парламента лидерът на АБВ Георги Първанов. Шест поредни правителства носят отговорността да се стигне до тук, заяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

3

Izalina

17.06 2016 в 11:46

Тоя път на 100% съгласна с Първанов!

А цялото останало надприказване по-горе барабар със заглавието не заслужава дори коментар.

21668

2

Руслан

17.06 2016 в 11:21

Тоя празноглав чукан Ташко е невъобразима беда за всяка партия.


77927

1

El Commandante

17.06 2016 в 11:18

Проститутки като Делян Добрев трябва да бъдат бесени по дърветата в Борисовата градина...