Антоанета Цонева: Който е против референдума на президента, мисли да мами на изборите

Вероника Шербанова 31 януари 2014 в 12:15 20260 37

Антоанета Цонева

Който е против предложения от президента референдум, възнамерява да се довери на някакви стратегии при следващи избори, като купуване на гласове и др., заяви директорът на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева.

Управляващите обявиха, че това не е времето да се провежда такъв референдум и това не са въпросите, които трябва да се зададат. Практиката показва обаче, че обикновено референдумите са свързани именно с такъв тип въпроси. Затова ако някой казва, че това не са важните въпроси, това просто не е почтено, защото това са въпроси, които трябва да се решават точно по този начин, категорична е Цонева.

По повод това, че е по-добре въпросите да бъдат за европейското бъдеще на България, съм на мнение, че колкото по-нисък интерес има към националната проблематика, толкова по-малък ще е интересът и към европейските въпроси. Дискусията за социална Европа трябва да се извърши с много повече участници, а това няма как да стане, ако хората не се интересуват преди това от проблемите на страната. Затова, ако някой казва, че сега не е времето и това не са въпросите, нека да каже кое е времето и кои са въпросите, посочи директорът на Института за развитие на публичната среда.

От ДПС обявиха, че предложението за референдум за изборите цели да се провали новия Изборен кодекс. Но дискусията за новите изборни правила ще продължи в следващите поне една-две години и няма как този референдум да попречи на приемането на Изборния кодекс. Неговото приемане или неприемане няма връзка с референдума, коментира Антоанета Цонева.

По думите й страхът на управляващите от референдума идва не от същината на въпросите, а от възможността за повишаване на избирателната активност. Ако в референдума се включат 2,5 млн. души, резултатът е непредвидим. При висока избирателна активност всички схеми стават невалидни, подчерта Цонева.

В действащия в момента Изборен кодекс е включено пилотно гласуване през интернет. В новия проект обаче няма такава възможност, а предложението на президента води диалога в тази посока, каза Цонева.

Според нея е много важно да бъде въведена възможността за гласуване през интернет. Това трябва да стане първо за българите в чужбина, тъй като много често са принудени да изминат над 1000 км, за да гласуват. Ако в гласуването се включат 1,5 млн. българи в чужбина и в същото време много млади хора, което ще е по-лесно с гласуване по интернет, профилът на избирателят ще се промени значително и има голяма вероятност сегашните управляващи да загубят, смята Цонева.

Ако някой откаже да приеме предложението на президента за референдум, трябва да обясни защо не го приема, защото включените в предложенията му промени, биха могли да бъдат направени и сега, без референдум. Така че тези, които са против, трябва да обяснят защо са срещу тези промени, обясни Цонева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!