„Алфа Рисърч“: 78% от българите искат предсрочни избори

Елица Мартинова 04 ноември 2013 в 12:21 8032 35

Тарнспарнат
Тарнспарнат "Оставка". Снимка: occupysu.org

 

Българското общество тръгва по спиралата на институционален и политически срив. Понижава се рейтингът дори на институциите, ползвали се с одобрение. Намалява подкрепата за основни политически сили. Нараства убедеността, че най-добрият изход от настоящата ситуация са предсрочните парламентарни избори.

Това са част от изводите на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, направени след редовното национално представително проучване за месец октомври.

Изследването показва, че 78% от анкетираните желаят предсрочни избори.

Данните отчитат известна динамика в подкрепата за двете основни партии - БСП и ГЕРБ, като бившите управляващи настигат левицата. Ако изборите бяха днес, социалистите щяха да получат 16,9% от гласовете. След тях, с минимална разлика, се нареждат ГЕРБ с 16,5%.

Реформаторският блок запазва третата си позиция, но сред симпатизантите му се наблюдава известна демобилизация. Потенциалната изборна коалиция между седемте партии би донесъл резултат от 6,4% на евентуални парламентарни избори, сочи изследването.

По традиция ДПС запазва устойчиви нива на подкрепа от 6,1%.

Националистите на Волен Сидеров успяват да възвърнат част от доверието към партията си и от 1,6% през септември през октомври получават подкрепата на 3% от анкетираните.

Доверието към правителството е паднало до 19%, а неодобрение към кабинета изразяват близо половината от запитаните – 49%.

Одобрението към Премиерът Орешарски също бележи спад. През септември той се е ползвал с доверието на 30% от анкетираните.

„В момента, с 24% положителни и 48% отрицателни оценки, действащият премиер има по-ниска популярност от своя предшественик Бойко Борисов в края на неговия мандат“, отбелязват от „Алфа Рисърч“.

Един от факторите, който допринася за срива в доверието към правителството, е решението, с което парламентът възложи на кабинета да удължи мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци. Според социолозите българските граждани разчитат действията на Народното събрание като опит за бламиране на Министерски съвет.

30% от анкетираните считат, че удължаването на мораториума е израз на принципна позиция, която защитава българските интереси. 62% са на мнение, че решението е продиктувано от партийни интереси.

Самото Народно събрание също реализира критичните 11% подкрепа през октомври.

Президентът събира еднакъв процент доверие и неодобрение – 26%.

Критично нисък е дялът на хората, които имат доверие в Конституционния съд. Социолозите отбелязват, че след решението за депутатското място на Делян Пеевски магистратите там получават едва 12% одобрение.

Вчера социолозите от "Алфа Рисърч" оповестиха онази част на изследването си, която касае студентските протести. От данните става ясно, че 60% от анкетираните подкрепят демонстрацията на младежите.

"Одобрението за протестите доминира във всички типове населени места, като относително по-високо е в столицата и малките градове (64-67%), а малко по-ниско (59-56%)”, е заключението на агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!