Администрация с превишена скорост 2: Камерите респектират

Очаквано НСО е лидерът по хулигански прояви на пътя

Юлиан Христов 19 септември 2015 в 07:10 6030 0

Администрация с превишена скорост 2: Камерите респектират

Държавната администрация постепенно започва да проявява дисциплинна на пътя. Ако за 2013 г. санкциите за превишена скорост, наложени на ведомствени автомобили, са били 241, то до юли месец тази година те са едва 94. 

Това става ясно от справка на МВР, изготвена по искане на OFFNews

Безспорен фаворит в класацията на недисциплинираните шофьори без изненада се оказва Националната служба за охрана (НСО). За 2013 година КАТ е издала 55 фиша за превишена скорост на автомобили на Службата. За сравнение, второ в класацията е Министерството на здравеопазването, чиито служебни автомобили за същата година са санкционирани 27 пъти. 

Върпеки това, тенденцията на спад в нарушенията се наблюдава и при държавните гардове. За 2014 година камерите на КАТ са ги щракнали 39 пъти, а до юли месец 2015 година - 26 пъти.  

Единствено при ДАНС има повишаване на санкциите в последните три години. Там, за превишаване на разрешената максимална скорост от 2013 г. досега, издадените фишове са съответно: 2, 15 и 19 до средата на тази година. 

Спадът в пътните нарушения на държавни автомобили се дължи най-вече на увеличаването на броя на камерите. Според бившия шеф на Пътна полиция Алекси Стратиев респектирането идва именно заради видеонаблюдението и издаването на електронни фишове, което означава и по-малка намеса на субективния фактор, позволяващ "колегиално" разрешаване на рпоблема от страна на Пътна полиция.  

В много малко от случаите има възможност за отмяна на санкцията с обяснението, че нарушението е извършено при изпълнение на служебните задължения. 

Според справката за тази година отличници на пътя от администрацията са министерствата на икономиката, културата, спорта, околната среда и спорта. За 2015 г. те нямат нито едно провинение. Част от тези министерства обаче са били чести "клиенти" на КАТ през 2013 г. Така например Спортното министертво е имало 12 санкции преди две години, а екоминистерството - 13. Земеделското министерство пък е имало 16 санкции, а Министерски съвет - 14.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови