АБВ ще играе с БСП на изборите, само ако хареса кандидата

Антония Чорева 12 юли 2016 в 16:15 3729 1

АБВ и БСП заедно на изборите за президент, само при условие че партията на Георги Първанов одобри номинациите.

"Дали ще сме заедно на изборите зависи от това дали ще харесаме номинациите за кандидат-президент на страната", каза Георги Първанов след провелата се среща с БСП по повод обща кандидатура за предстоящия вот. На въпрос на OFFNews дали АБВ ще подкрепи друг кандидат, ако не е от тяхната партия, Първанов отговори - "да". 

"Кандидатът за президент не е необходимо да е от нашата партия, важното е да силна личност", коментира лидерът на АБВ.

След срещата между двете политически формации отново не стана ясно името на кандидата за президент на България, излъчен от левите партии. Двете политически сили обсъждали само принципи, без имена. Лидерът на БСП Корнелия Нинова уточни, че до 25 юли трябва да са известни кандидатурите на левите партии.

Иначе БСП и АБВ се обединиха около принципите какъв да е президентът на страната: Целта е той да не е като Росен Плевнелиев, а това означавало да отстоява социалната политика, връзките с Русия, да защитава интересите на страната във външната ни политика, да не взема страна, да е честен и да е обединител на нацията. Двете леви партии са категорично за промяна на модела ГЕРБ в президентската институция.

Георги Първанов изрази също така задоволство, че БСП най-накрая са ги поканили на среща, "макар и закъсняла с 2 години". Лидерът на АБВ е доволен от факта, че членовете на левицата са гласували голямо доверие на неговата партия на вътрешния референдум, че гледат на АБВ позитивно и че искат обединение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови