Олимпийски плувец едва не се удавил

Гвинеецът Ерик Мусамбани не бил виждал 50-метров басейн

OFFNEWS 09 август 2016 в 12:44 5052 1

Снимката на скучаещия край басейна в Рио спасител стана хит в социалните мрежи и стана символ на безсмислената работа. Какво може да прави един спасител край басейн, в който се намират най-добрите плувци на планетата? Оказва се, че понякога и за тях може да има работа. Така например на олимпийските игри през 2000 г. в Сидни едва не се случи трагичен инцидент с представителя на африканската държава Екваториална Гвинея Ерик Мусамбани.

Ентусиастът попада на игрите благодарение на специална програма в подкрепа на развиващите се страни. Той участва в дисциплината 100 метра свободен стил. Ерик никога през живота си не бил виждал 50-метров басейн. До този момент той плувал единствено в хотелски басейни с дължина под 20 метра. Осем месеца преди Игрите той дори не можел да плува, но се понаучил. Стилът му напомнял на популярното като "кучешкото" плуване и именно за това той се записва в свободния.

Изненадващо Мусамбани минава сериите без дори да срещне съпротива. Просто двамата му съперници правят фаулстарт и са дисквалифицирани. Гвинеецът оцелява, тъй като не разбира, че свирката на съдията дава знак да се скочи в басейна. Той  просто трябва да преплува дистанцията сам, за да продължи напре. Ерик преодолява една дължина на басейна, но в средата на втората започва да се дави. Съдиите и спасителите са готови да го извадят, но той самоотвержено преодолява дистанцията. Времето му е 1:52,72 мин. За сравнение победителят завършва с 48,30 сек. По-късно Ерик подобрява личното си постижение до около 57 секунди. На Игрите в Атина не е допуснат заради проблем с визата. След отказването си от спорта става национален треньор на страната си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови