Законотворците обезсмислиха профилирането в основните училища

Филип Петров 30 март 2017 в 10:33 7241 0

Открай време българското образование страда от липса на елитни училища. Докато в гимназиалния етап все пак има някакви добри примери, като няколко отлични математически и още няколко прекрасни езикови гимназии, добрите примери сред основните училища се броят на пръсти. И все пак имаше и такива добри примери. Например 107 ОУ беше училище, в което се налагаше провеждане на приемен изпит по математика – събираха малки деца с изявени математически способности от цяла София (и не само). Беше елитно училище. Беше.

На някои хора т. нар. делегирани бюджети им бъркаха в очите. Заради тях слабите училища не можеха да си „връзват бюджета“ и западаха още повече. В тези умиращи училища обаче работят живи хора – учители и обслужващ персонал. Това явно се видя като удобна за контролиране маса от синдикати и партии. И естествено политиците си я осигуриха. Просто обещаха продължаването на съществуването на тези училища, а после го осигуриха. Това беше достатъчно, за да бъдат спечелени.

В София вече действа т. нар. райониране при основните училища. Елитното 107 ОУ вече не е елитно, защото няма право да прави приемни изпити – такива вече са забранени. То ще може да приема своите ученици само според общите критерии за прием. А те казват, че ако си оттатък улицата, която определя границите на района на училището, детето ти няма почти никакъв шанс да учи в това училище. Тоест 107 ОУ няма да събира само изявени в математиката малчугани – то ще събира само кварталните деца, независимо какви са те.

Това явно не е било достатъчно за унищожителите на българското образование. Решиха да забранят и профилирането в средните училища. Например досега едно прекрасно училище като НПМГ си правеше вътрешен изпит, според който разпределяше учениците си по различни паралелки – биология, математика, информатика и т.н. Е, вече не може. Нямали право. Сега ще приемат и ще разпределят учениците си по профили не спрямо техните способности, а според… техния късмет. Или, казано с други думи, законотворците обезсмислиха профилирането.

Мили хора,

Ако сте били противници на делегираните бюджети и сте смятали, че не трябва да има конкуренция между училищата, честито – спечелихте. За всички останали – нормалните хора, които знаят, че уравниловката не води до нищо добро и които търсят по-добро бъдеще за своите деца – купувайте билети и заминавайте към нормални държави, където управниците насърчават талантливите хора, а не ги наказват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews