Управител на приют за кучета коли и беси в конфликт на интереси

Общината го пази

Калоян Константинов 14 ноември 2014 в 13:39 18555 33

Приютът в село Радловци.
Приютът в село Радловци.

Петър Велков, ръководителят на кюстендилския общински приют за бездомни кучета, намиращ се в с. Радловци, изпълнява своята длъжност в сериозен конфликт на интереси и в разрез с държавните и общински правила. За това сигнализира сдружение "На Ти с Природата".

През февруари 2013 г. до сдружението е подадена молба на доброволци от Кюстендил да бъде направено посещение на приюта в с. Радловци. То разкрива фрапиращи нарушения на изискванията за отглеждане на животни в приюти.

"Отидохме там 2013 г. по сигнал, че в 2 големи ограждения се държат над 180 кучета, които се случва да се избиват за храна. На момичето, което ни потърси, бяха забранили достъпа до там. Приютът не отговаряше на условията по наредбата за приютите, като само за последната година имаше 6 предписания от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)", заяви пред OFFNews председателката на "На Ти с Природата" Габриела Пападоповa.

"Въпреки предписанията, наказани нямаше. Управителят на приюта, който явно се ползва с протекциите на кмета, до април месец тази година е бил без диплома за висше образование, а е изпълнявал функциите на управител на приюта. Официално длъжността се е водела "главен специалист" - най-вероятно защото за управител се изисква висше. Същият господин е и управител на зоопарка в Кюстендил, който работи без лиценз, естествено", коментира Пападопова. 

Когато от организацията са отишли на проверка до приюта, от ОДБХ са ги информирали, че има забрана за прибиране на нови кучета в дома, защото бил затворен.

"Не личеше да е затворен - караха кучета за кастрация. След отварянето му наново през септември не съм успяла да отида, но казаха, че кучетата гладуват и не са добре нещата", обясни Пападопова.

Природозащитниците подозират, че Петър Велков се ползва от протекцията на кмета на Кюстендил Петър Паунов, тъй като сигналите срещу приюта биват отхвърляни, а проверките на държавните органи нямат никакъв ефект. 

Единствените известни препоръки на ОДБХ-Кюстендил към приюта са относно дейността му и гласят, че ако не бъде изпълнено издаденото предписание от 27.06.2013 г. (с удължен срок до 1.03.2014г.), ще се прибегне до спиране на приюта от експлоатация, което не се е случило до настоящия момент.

Сдружението изпраща сигнал до дирекция „Инспекторат“ към Министерството на земеделието и храните. В него се посочват груби нарушения, сред които настаняването в три заграждения на прекалено голям брой животни - над 150 при позволена бройка 50, като на всичкото отгоре в загражденията липсва подходящ подслон за кучетата за лоши метеорологични условия.

Животните се хранят от общи големи метални корита, като при този начин на хранене успяват да ядат само по-силните и се създава възможност за възникване на конфликти, а съдовете за вода също са общи и недостатъчни, се казва още в сигнала.

Персоналът на приюта свидетелства, че част от храната са остатъци, предоставени от ученически столове в града. Някои от животните в загражденията са постоянно вързани към къщички, като работещите в дома смятат, че така кучетата са подготвяни за осиновяване и се предотвратяват конфликти.

                                  Копие на общински документ, посочващ капацитета на приюта до 50 кучета.

От „На Ти с Природата“ подават сигнал и до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) заради подписани от директора протоколи за евтанизиране на животни в качеството му на представител на неправителствена организация за защита на животните. 

Евтанизирането на животни често е ставало в същия ден, в който са докарани в дома, включително и след подаден устно сигнал за агресия, без да има други доказателства. Протоколите за евтаназия са подписвани само от персонала на приюта, а управителят Петър Велков се е подписвал като представител на организация за защита на животните – нещо, което е недопустимо, при положение, че е назначен там и получава заплата като общински служител, обясняват от организацията.

Освен това управителят няма изискваното за тази длъжност висше образование. За сметка на това обаче той е управител и на зоопарка в града. Също така има регистрирано Природозащитно сдружение „Втори шанс”, което е упоменато и в отчетите на кмета до Областната дирекция по безопасност на храните. 

Според Пападопова придобитата преди проверката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) диплома за висше образование на Велков има голяма вероятност да е фалшива, а той отказва да представи копие от документа.

Тя смята, че ако за времето до април 2014 г. Велков не се е водил управител на приюта, тогава учреждението е работило без ръководител години наред (въпреки че е преминало през десетки проверки), като в него са се извършвали множество незаконни кастрации, осиновявания, евтаназии и т.н. на кучета.

От това следва, че ако евтаназиите са незаконни, то те всъщност са убийства и следва да бъдат разглеждани като престъпления по чл. 325б на Наказателния кодекс.

От „На Ти с Природата“ изискват документите на приюта, свързани с дейността му, от които става ясно, че на мястото са извършени множество проверки и са издадени множество предписания, като в част от протоколите не са отразени редица нарушения и дори се посочва невярна информация (например това, че има лицензиран автомобил за превоз на животните, който всъщност е личният джип на Велков).

На някои от предписанията е отбелязано, че са изпълнени, без това да отговаря на истината. Въпреки констатираните системни нарушения приютът не е спиран от експлоатация и не са съставяни актове за административни нарушения.

"След като приютът е работил без управител, би следвало кметът да носи отговорност. Има и ред други безобразия, свързани с този случай: издаден е лиценз на личния джип на Велков за превоз на животни, пак той е подавал фалшиви сигнали в прокуратурата срещу хората, които подадоха сигнала до нас и т.н", допълва председателката на сдружението.


                                                                     Приютът в село Радловци.

От Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) прекратяват сигнала срещу Главен специалист Велков. Причините за това са, че "задължителен реквизит на сигнала и условие за допускането му до разглеждане е в него да има данни относно конкретни (а не възможни) извършени нарушения на ЗПУКИ, представляващи конфликт на интереси", които не били представени в дадения случай.

КПУКИ изтъква, че Петър Велков не е управител на приюта, а е главен специалист. Също така се посочва, че в "основните му задължения по длъжностна характеристика не присъства такова да подписва протоколи за евтаназия. Върху копията от протоколи за евтаназия действително е налице подпис от Петър Велков, но положен при ясно означаване като представител на юридическо лице с нестопанска цел, а не като „главен специалист“. Според комисията двете едновременно заемани длъжности на мъжа не водят до конфликт на интереси.

Въпреки твърдението на КПУКИ, че Велков не е заемал длъжността директор на приюта, от "На Ти с Природата" предоставиха копия на документи, където той се е подписал като управител на заведението.
                                Документ, на който се вижда, че Велков се подписва като управител на приюта.

Свързахме се с господин Петър Велков за коментар, но той отговори, че всичко, което може да каже по въпроса, е записано в решението на КПУКИ и няма да коментира повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!