От кого се страхува Китай?

Лилия Костова 16 юни 2016 в 17:30 7474 2

Мирна медитация на Фалун Дафа пред двореца Лихтенщайн. Авторката е пряк участник в събитията в Белград и Прага

От 17-ти до 19-ти юни китайският държавен глава Си Дзинпин е на посещение в Белград. По този повод сръбското външно министерство решава да се обади на българските си колеги и да ги предупреди, че сръбските власти са взели всички мерки и никой да не се опитва да смущава височайшето посещение от страна на китайския комунистически режим.

Каква е причината за това предупреждение? През декември 2014 г. седем български и двама руски граждани, пътуващи с бус от София към Белград, бяха задържани от сръбската полиция на рецепцията на хостела, в който искаха да се настанят. Бяха им иззети документите и телефоните, бяха закарани в полицейското управление под охрана като престъпници, снимани като престъпници и след няколко часа насилствено отведени в бежански лагер в покрайнините на Белград, където бяха държани затворени 72 часа, като през първите 24 им беше отказан всякакъв достъп до комуникация с външния свят.

Повдигнатите им обвинения, че са „заплаха за обществения ред и националната сигурност на Сърбия“ така и не бяха подкрепени с никакви аргументи или доказателства. Полицията в Сърбия успя да си измисли единствено, че щели да участват в протест срещу китайската политика, от който не се били отказали, макар че полицейски служители били поискали това от тях.

Каква всъщност е реалната причина за подобно брутално нарушаване на правата на граждани на държава членка на ЕС в държава, кандидат за член на ЕС, чиято основна ценност е свободното движение на хора?

Тези девет души се познават по една единствена причина: всички те са последователи от Фалун Дафа, китайска практика за усъвършенстване на душата и тялото, разпространявана в Китай свободно от 1992 до 1999 г. На 20-ти юли 1999 г. тогавашният глава на китайската комунистическа партия Дзян Дзъмин разпорежда на новосъздаденото могъщо бюро за обществена сигурност 6-10: „Съсипете ги финансово, разрушете имиджа им, унищожете ги физически.“ В Китай настават небивали репресии, които засягат между 70 и 100 милиона души: толкова са по това време последователите на този вид чигонг (или цигун).

Хората биват изпращани в центрове за „реформиране“, за да се откажат от убежденията си (накратко казано, Фалун Дафа учи хората да спазват основните принципи на вселената Истинност-Доброта-Търпение). За да се случи това, те биват измъчвани часове, дни, седмици, месеци, понякога години: колкото е нужно; много от тях са осакатени, други са убити, трети са освободени от затвора в толкова тежко състояние, че умират в домовете си; хиляди стават и жертва на насилствено отнемане на органи за трансплантации с цел печалба.

Китайският режим прави всичко това в пълна тайна, като едновременно не спира да пропагандира тезите си, че Фалун Дафа е зъл култ, който вреди на хората, а последователите му са напълно луди. Тази яростна атака обаче успява в лъжите си само през първите две-три години от преследването. Основателят на практиката Ли Хонгджъ, който заминава за Ню Йорк малко преди началото на преследването, успява да вдъхне кураж на своите ученици и те започват да разясняват по цял свят истинските факти за Фалун Дафа и пропагандата на китайските комунисти, като същевременно са пълноценни членове на обществото в държавите, където живеят. Истинност-Доброта–Търпение намира отклик в сърцата на все повече граждани, неправителствени организации, правозащитници, журналисти и политици, особено в Канада, Австралия, Нова Зеландия, САЩ и Западна Европа. Същевременно все повече хора от Тайван, където Фалун Дафа не е забранен, стават последователи на практиката и дори започват да основават детски градини, в които от малки учат децата на традиционната китайска култура.

Всичко това кара китайското правителство да се чувства безпомощно. То не може да заглуши фактите в свободния свят, извън брутално контролираната от него територия. Затова отчаяно се опитва да сплаши държавите, където все още има политическо влияние. Очевидно нашата съседка Сърбия сега е точно такава държава.

През месец март Си Дзинпин беше на посещение в Прага. Чешките медии се съсипаха да се подиграват на чешкия президент Милош Земан, че едва ли не е прострял червен килим пред управника на последната комунистическа крепост. Чехите не са забравили 1968 г. Това си личеше и по бурните протести пред Лихтенщайнския дворец в Прага, докато течеше срещата между Си и чешкия премиер Бохуслав Соботка, и по презрението в очите на чешките полицаи, когато обясняваха на китайските комунистически активисти, че ако не спазват реда за провеждане на демонстрации, ще бъдат арестувани. Демократът и правозащитник Вацлав Хавел е чех и чешкият народ се гордее с него. Той е и първият политик от Европа, който твърдо застава зад Фалун Дафа и изисква преследването му в Китай да спре. Засега обаче то продължава. И замесва високопоставени служители от държави, намиращи се на континента, който се гордее, че е люлка на демокрацията. Mакар за момента това да се случва само в най-източната част на Европа, сигналът е доста тревожен.

Българският съд обаче показа гръбнак и задължи родното външно министерство да предостави на задържаните в Белград български граждани информация за дипломатическата кореспонденция по случая между българската и сръбската държава. А това е още един шанс да бъде изобличена незаконната агресия, която лишава от човешките им права хора, чиято основна цел всъщност е да подобрят собствения си характер и морал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови