Калфин в наказателна акция срещу майките студентки

Калоян Константинов 08 септември 2015 в 17:49 31514 13

Ивайло Калфин.

Наскоро парламентът прие предложени от министъра на труда и социалната политика промени в Закона за семейните помощи за деца, част от които касаят еднократната парична помощ за майките студентки в редовна форма на обучение.

При нея майките, следващи редовно в университет, получаваха от държавата 2 880 лева, след като кандидатстват до 6 месеца след раждането на детето си, като представят удостоверение от ВУЗ-а, в който следват, акт за раждане на новороденото и т.н.

С новите промени, които бяха обнародвани на 28.07.2015 г., към условията за кандидатстване се добави още едно - майките студентки да не са осигурени. По думите на Ивайло Калфин това се налага, защото много голяма част от бременните се записвали да учат, а след като получели парите, се отписвали.

Така вече от 28 юли за еднократната помощ могат да кандидатстват само и единствено жени, които не са осигурявани и не получават майчинство. Явно обаче някой е решил, че това ще стане от по-рано и молбите на майките, кандидатствали по стария закон няколко седмици преди това, спират да бъдат одобрявани. За това ни сигнализира Ина Стоянова, една от потърпевшите майки студентки.

"Кандидатствах на 20.07.2015 г., като на 28.07.2015 г. бе обнародван нов закон, с който се казва, че от помощта могат да се възползват само майки, които са неосигурени, а аз съм осигурявана, както предполагам и 90% от хората, които искат да имат деца. Те ми отказаха помощта на основата на новия закон, въпреки че заявлението е входирано 8 дни преди това. Никъде в новия закон не е споменато нищо за хората, които са в заварено положение, тези, на които се обработват документите – няма подзаконова наредба, нищо няма. Никъде в молбата, която съм пуснала, няма нищо за това дали съм осигурена, или не. Кандидатствала съм по стария закон, ако в него пишеше, че помощта е само за неосигурени лица, да не съм луда да си подам документите, като знам, че съм осигурена", каза тя.

Случаите на наказани майки за това, че са работили, са десетки и са описани по интернет форумите и дори на страницата на социалното министерство.

В даваните от институцията отговори може да се види, че те чинно се придържат към бюрокрацията:

"Здравейте! Подадох молба за еднократната помощ за майки студентки на 16.07.15 г. След като на 28.07 влезе новия закон, по кой закон ще се разгледа моята молба - стария или новия? Благодаря", гласи едно от запитванията към министерството, на което бива отговорено:

"Уважаема госпожо Събева, На основание чл. 4, ал. 1 и ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца директорът на дирекция „Социално подпомагане“ или упълномощено от него длъжностно лице се произнася в 14-дневен срок от подаване на молба-декларацията със заповед по образец съгласно приложение № 1. Заповедта се издава в два екземпляра. Заповедта за отказ се съобщава писмено на лицето, подало молбата, в 7-дневен срок от издаването ѝ. За повече информация следва да се обърнете по компетентност към съответната дирекция „Социално подпомагане“.

Според Ина доказателство за настъпилото объркване е, че на някои майки еднократната помощ е била одобрена, а на други - не, без да е следван логичен или времеви принцип. Така нейната молба от 20 юли не е одобрена, но молбата на друго момиче от София от 23 юли е. Още една майка, кандидатствала на 10 юли, също не е била одобрена, но молби от 15.07 са приемани. Това обаче са отделни случаи, а масово кандидатките са отхвърляни.

"Явно някои от директорите са се притеснили да спазват подобно нареждане без законово покритие и са си изплатили на хората парите", обяснява си положението Ина.

Тя съветва всички майки студентки, които са подали молба преди 28.07.2015 г., и на които им е отказана помощта, незабавно да се посъветват с адвокат, защото след изтичането на 14-дневния срок от получаването на отказа те няма да мога да обжалват.

"Консултирала съм се с адвокат, упълномощила съм я да обжалва първо пред министерството, откъдето най-вероятно ще откажат, след това отиваме на административен съд. Тя веднага погледна закона, тъй като се занимава с гражданско-правни дела и беше наясно с промените в него. Все пак погледна, каза, че няма подзаконова уредба, която да урежда моето положение, тоест парите трябва да ми бъдат изплатени, и е почти 100% сигурно, че ще спечелим делото", смята потърпевшата.

Според нея от министерството са се надявали, че не всички майки ще се решат да се допитат до адвокат, защото това, първо, отнема време, което е ценно, когато си с новородено, второ, струва пари, които не всички могат да си позволят. В случая тя е заплатила на адвокатката си 200 лв., но е сигурна, че ще спечелят делото, при което освен помощта, министерството се задължава за заплати и разноските по делото и така тя ще си възвърне парите, които е заплатила на юристката.

Ина признава, че съществува голям брой майки, които се записват да следват фиктивно, но "има хора като мен, с които така се е случило, реално аз тази помощ, която ми се полага, искам да си я взема".

"Работила съм 10 години, осигурявана съм. Най-интересното е, че те казват: „Да, но ние решихме, че с новия закон това, че ти си осигуряван и получаваш майчински, значи, че държавата те обезпечава. Обаче това са моите пари, на които съм плащала данъци, тоест моето майчинство е нещо, което от 10-15 години плащам като големи данъци на държавата. Това, какво получавам като майчинство, е процент от това, което съм платила като данъци. Това е еднократна помощ, защото е много трудно да си студент редовно, абсолютно не можеш да работиш, трябва да си на лекции всеки ден и някой да ти гледа детето", коментира тя.

Преди време с редакцията на OFFNews се свърза друга майка, потърпевша от същата промяна в закона. Тогава от Министерството на труда и социалната политика ни увериха, че промените в закона влизат в сила със задна дата от 1 юли и че бъркаме в тълкуванията си за завареното положение и проблем всъщност няма.

След като се консултирахме с Ина и адвокатката ѝ обаче се свързахме отново с министерството, откъдето този път ни отговориха, че промените в закона си важат от 28 юли (с изключение на изрично посочените изменения, които влизат в сила от 1 януари 2016 г.), датата на публикуване на Държавен вестник, а не от 1 юли, както бе предложено в проектозакона и ни бе отговорено от ведомството преди време. Не е ясно дали подаването на грешна информация първия път се е дължало на объркване от страна на пресцентъра на МТСП или на нарочно подвеждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7990

13

Rose Drops

08.05 2017 в 15:00

http://www.rose-drops.com/

7990

12

Rose Drops

08.05 2017 в 15:00

Аз лично използвам БИО изворна вода Rose Drops за готвене (освен за пиене)