Фейсбук не видя нищо лошо в терористки профил на свой потребител (снимки)

Калоян Константинов 25 февруари 2017 в 18:52 11031 9

Профилната снимка и корицата на Фейсбук профила, в който ФБ не видя нищо лошо.

Най-голямата социална мрежа в света отказа да санкционира по какъвто и да било начин профил на свой потребител, представящ се за боец на терористичната групировка "Джабхат Ал-Нусра", тъй като не е сторил нищо нередно.

Информацията дойде от читател на OFFNews, който съобщи, че се е натъкнал на потребител с име Gary Robson в коментар на български език под публикация в сайта. Профилната снимка и корицата на въпросния потребител били на джихадисти, а като професия писал, че е снайперист в "Джабхат Ал-Нусра", родом от Пакистан, но живеещ в Мосул.

Според читателя ни е твърде вероятно профилът да е фалшив, но въпреки това подобни абонати трябва да бъдат премахвани от социалните мрежа. Той докладвал Robson, а на следващия ден получил и отговор от администрацията на Фейсбук - профилът не нарушава правилата на социалната мрежа и няма да бъде санкциониран.

Отговорът на администраторите, според който джихадисткият профил не е в разрез с правилата на Фейсбук.

Вместо това оттам допълват, че "разбираме, че профилът или нещо, което е споделил, може да е обидно за вас" и съветват просто да бъде блокиран, а правилата за сигурност на сайта и контрола за достъп на информация да бъдат отново прочетени.

"Ние премахваме съдържание, блокираме профили и работим заедно с правоохранителните органи, когато сметнем, че има реална опасност от физическа щета или опасност за обществената сигурност", се казва в правилата за ползване на Фейсбук, в които още гласят, че в социалната мрежа не се допускат профили или организации, свързани с терористична или престъпна активност.


Това не е първият път, в който Фейсбук е обвиняван, че не премахва профили, свързани с терористични групировки. Той и Туитър често стават обект на критика, че не са изтрили или блокирали своевременно канали и страници на джихадисти или други престъпни групировки и движения, които ползват социалните мрежи за своята пропаганда.

Вместо това ФБ съсредоточава усилията си в цензуриране на определени политически мнения и публични лица. Така преди няколко месеца стана ясно, че социалната мрежа нарочно криеше съдържание в подкрепа на Доналд Тръмп преди изборите в САЩ за президент, както и публикации и коментари против Хилъри Клинтън, имигрантите и ЛГБТ обществото, като извеждаше на челни позиции в информационния поток на потребителите си новини и коментари точно от обратния спектър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10443

9

Vals O Dar

04.05 2017 в 17:33

Но ще види много забранени неща в твоят профил, ако в него се противопоставяш на неолибералната пропаганда!

23293

8

Стефан

26.02 2017 в 02:57

А, не, повече е разбира се. Това е Голям Брат, и почти успя да стане глобален.
Но също като хилърито малко прибърза, и се осра. Сега ще залязва.
Преди няколко години попаднах на странна статия, от автори математици, които честно си признаваха че не разбират нищо от това, случайно са попаднали на учебник по вирусология в медицинска библиотека. Направили модел, пуснали в него вируса Фейсбук, получили затихване на епидемията през 17-та година.
Не съм специалист по толкова сложни модели, и изобщо съм слаб по математика. Но методиката им беше непротиворечива. С две думи - продавайте акциите на фризьорския салон, овреме!:)

9028

7

Aleksandar Hadzhiangelov

25.02 2017 в 23:53

Аз на няколко пъти пращах потовни рапорти за расова дискриминация и за призовава към насилия и убийства и получавах същия отговор. Затова им обявих бойкот и си изтрих фейсбука. Тази "социална мрежа" се оказа нищо повече от платформа за пропаганда на "правилни" политически цели и шпионаж!

23293

5

Стефан

25.02 2017 в 22:42

За тая работа трябва акъл, а за да го имаш, не е достатъчно само да си самозабравило се еврейче.
Оня ден треснали бан на съветник на Путин, по донос от мошенник. За три дни.
След три часа се усетили че са настъпали мотиката, и махнали бана, ама късно. Човекът обяви че напуска фейсбук, а съответните чиновници обявиха, че следващия път за такава издънка, феисбук ще получи вечен бан в Русия. Като в Китай и Турция, например.

23293

3

Стефан

25.02 2017 в 22:15

И? Това значи само, че сайта не е способен на адекватна модерация.

14048

2

voododoll

25.02 2017 в 21:32

Коментара не е от администратор а от бот. Фейсбук много рдко прибягва до физическа проверка на сигнал. Има ботове които проверяват автоматично по зададен алгоритъм.