Жителите на Кубрат на протест заради лошите пътища за Русе и Разград

OFFNews 29 април 2018 в 10:21 2874 0

Жители на Кубрат излизат на протест заради лошото състояние на републиканските пътища за Русе и Разград, предаде БНР.

„Протестът ще е мирен, ще се съберем на пътя, защото искаме да бъдем чути и ясно да изразим недоволството си от фрапиращо лошото състояние на републиканската пътна мрежа и основните направления, свързващи община Кубрат“, съобщиха организаторите на протеста.

Протестиращите се събират на изходите на Кубрат за Русе и за Разград, обяви един от организаторите на протеста Нина Тодорова.

Ще бъдат блокирани републиканските пътища на двата изхода от града в посока Русе и посока Разград.

"Искаме някой да направи нещо. Вече 30 години не е ремонтиран пътят, а ежедневно се пътува по него, купуват се винетки“, негодуват хората.

Планира се протестът да продължи до 12.00 часа.

В отговор на протеста от агенция "Пътна инфраструктура" обявиха, че за основния ремонт на път II-49 Разград – Кубрат – Тутракан и път II-23 Русе - Кубрат - Завет са необходими десетки милиони лева, с които АПИ не разполага. На двете отсечки са извършени текущи ремонти за над 668 хил. лева.

От АПИ подчертават, че в момента се инвестират над 20 млн. лева в основния ремонт на 31 км от път II-49 Търговище - Кубрат - Тутракан, който свързва областите Търговище, Разград и Силистра. През последните 2 години са вложени около 12 млн. лв. в пътищата в област Разград.

Миналата година са монтирани нови пътни знаци за 30 хил. лева, 317 хил. отишли за полагане на маркировка, а близо 200 хил. - за подмяна на липсващи или деформирани мантинели.

През м. г. започна рехабилитацията на 21 км в участъка Търговище - Разград и още 10 км в участъка Кубрат – Тутракан. Двата проекта се финансират от Оперативна програма „Региони в растеж“ и ще завършат тази година, пишат още от агенцията.

"Хроничното недофинансиране на пътния сектор през последните 25 години доведе до влошаване на състоянието им и в момента над 6000 км пътища се нуждаят от основен ремонт. Очаква се с въвеждането на тол системата да се увеличат трикратно постъпленията от пътни такси, които в момента са над 350 млн. лв. Тези средства ще бъдат инвестирани в рехабилитацията на пътища, което ще доведе до подобряване на пътната инфраструктура", уверяват от АПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови