Жители на Лозенец излизат на протест заради строеж върху спорен терен

OFFNews 27 май 2017 в 14:56 8241 2

Жителите на черноморския курорт Лозенец излизат на протест заради строежа на заведение върху спорен терен. 

Министерството на туризма е отдало терена под наем за пет години като плаж на "Даймънт инвест". Според жителите на Лозенец обаче теренът винаги е бил поляна и е една от забележителностите на курорта. 

Те са започнали подписка с цел договорът за наем да бъде разтрогнат и постройката да бъде премахната. 

"С договор номер Т - РД - 29-129/ 05.07.2016г. Министерство на туризма отдава под наем терен, заснет от АГКК през 2012г. и описан като плаж номер 31 с протокол номер 6 от 5.12.2012 година. Въпросното заснемане определя границите на плаж номер 31 в размер на 5864 квадратни метра активна плажна площ с дължина на бреговата линия 296 метра. Очевидно е, че е допусната техническа грешка при заснемането и посочените граници не отговарят на действителното фактическо състояние. Като част от активната плажна ивица са включени и зони, брегова ивица, крайбрежна алея, които по своята същност не представляват места за плажуване", обявиха организаторите на протеста.

Те настояват и за повторно заснемане на плаж "село Лозенец" с представител на общината, кметството и членове на сдружението на хотелиерите и установяване на реалните му граници, които изключват спорния терен.

"Заявяваме, че няма да спрем да протестираме, докато не се чуе гласът ни. Не желаем бреговата ивица - скали и хълмове над плажа, да бъде усвоявана под каквато и да е форма - с временни обекти, заведения, дървени скари и други. Борунът над гореспоменатия плаж е място, пълно с много сантиментална стойност за жителите на с.Лозенец. Нещо повече, това е едно от малкото останали спокойни и зелени места в курорта ни. Вярваме, че се касае за неволна грешка и очакваме да застанете на наша страна", допълват те.

Протестът на жителите на Лозенец ще се проведе в понеделник от 9 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!