Застудяването започва: минус 4 градуса с валежи от дъжд и сняг днес

OFFNews 05 януари 2017 в 06:52 5291 1

Облачно, с валежи - от дъжд на запад, от сняг в планините - ще е времето днес. Температурите ще са между минус 4 и 1 градуса. Максималните ще са между 0 и 5 градуса, показва прогнозата на НИМХ-БАН.

Постепенно валежите ще обхванат цялата страна. В Западна България те ще са предимно от сняг, а в останалата част от страната ще са все още от дъжд.

Заради снеговалежа, който ще се засили през нощта срещу 6 януари, в 12 области е обявен жълт код за потенциално опасно време. Кодът е в сила за областите: София, София област, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил и Перник.

Атмосферното налягане съществено ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за януари.

Над планините облачността ще бъде значителна и ще вали сняг. В масивите от Западна България ще духа силен североизточен вятър, а в Източна - от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра - около минус 5°.

Над Черноморието облачността ще е значителна с валежи от дъжд. Ще духа слаб север-северозападен вятър, а привечер ще се ориентира от североизток се усили. Максималните температури ще са между 4 и 5°. Вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 4°.

Ако е необходимо заради влошена метеорологична обстановка, Агенция "Пътна инфраструктура" ще затваря пътища и ще ограничава движението на тежкотоварни автомобили, каза директорът на "Поддържане на пътната инфраструктура" в агенцията инж. Георги Златев.

Голяма част от първокласната пътна мрежа и автомагистралите още тази нощ бяха обработени против заледяване. Очаква се на места новонатрупаната снежна покривка да достигне над 50 см, да има и северни ветрове, достигащи скорост над 20 м/секунда, които могат да доведат до образуване на сериозни снегонавявания, достигащи височина над 1 метър.

Над 3000 снегопочистващи машини в цялата страна са проверени и готови да работят в усложнена метеорологична обстановка.

В Агенция „Пътна инфраструктура“ работи оперативен щаб, който следи обстановката в реално време, съвместно с експерти от „Пътна полиция“ и при решение за затваряне на пътни участъци, МВР ще взимат мерки своевременно.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Според метеорологичната прогноза в петък ще продължи да вали сняг, а максималните температури ще са отрицателни. Те ще продължат да се понижават и в неделя средната минимална температура ще е минус 17 градуса. Максималните ще са отрицателни поне до сряда - между минус 4 и минус 9 градуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови