Засаждат 3000 дръвчета в Западен парк днес

OFFNews 22 април 2017 в 07:00 5775 0

Снимка wikimapia.org

Днес, в Деня на земята, доброволци ще засадят 3000 дръвчета в столичния Западен парк.

Фиданките ще бъдат разположени в района, който през последната зима пострада от нелегална сеч. Инициативата е на „Когато станем 100 000 - ще посадим гора“ (Gorata.BG) и Столична община. От инициативен комитет „София – зелена столица“ подкрепиха начинанието и коментираха, че се надяват след засаждането Столична община да осигури подходящи грижи за новите дръвчета и да прилага стриктни мерки за опазването на растителността в Западен парк.

В началото на януари в „София – зелена столица“ постъпи съобщение от гражданин относно нерегламентирана сеч на дървета на територията на Западен парк. Проверка на инициативата показа, че в Контактен център на Столична община са заведени няколко сигнала относно проблема. Хронологията на сигналите и ответните реакции на Контактен център показаха, че предприетите мерки за ограничаване на нерегламентираната сеч са крайно неефективни.

По тази причина инициативният комитет изготви предложение до Столична община за краткосрочни и дългосрочни мерки за опазване на Западен парк от сеч. В отговор до инициативния комитет през февруари СО декларира: „В бъдещата си работа ще акцентираме за провеждане на кампании сред ромското население за опазване на дървесния фонд в парковете на Столицата и за актвното им включване за залесяване на пустеещи територии“.

Залесяването на 22 април е крайно необходима мярка за възстановяване на дървесната растителност в Западен парк в столицата. Начинанието е в синхрон с инициативата на „София – зелена столица“ за засаждане на 1 милион нови дървета в София.

Посаждането на нови дървета е от критична важност за подобряване на качеството на въздуха – фактор, особено значим на фона на наскоро обявеното решение на Съда на Европейската общност да осъди България заради системно превишаване на пределно допустимите норми за замърсяване на атмосферния въздух.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови