Започна петиция за пенсионирането на Божидар Димитров

OFFNews 13 август 2015 в 15:03 6607 27

Професорът по културна антропология в СУ "Климент Охридски" Ивайло Дичев

Петиция за пенсионирането на директора на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров събира подписи в интернет.

До момента петицията, която започна след скандала с обявената от Димитров за свещена вода от базиликата в Плиска, е подкрепена от над 900 души.

Инициаторът й е професорът по културна антропология в СУ "Климент Охридски" Ивайло Дичев. 

"Настояваме Божидар Димитров (роден 1945 г.) да бъде пенсиониран от поста директор на НИМ. Този човек обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици, обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи", пише в мотивите към подписката.

Наскоро Димитров напомни, че лично пророчицата Ванга му е казала, че България ще се оправи, когато в Плиска бликне вода. Историкът дори призова премиера Бойко Борисов да предаде на здравния министър Петър Москов да не праща проверка на водата от открития в Плиска кладенец.

Проверка обаче беше направена и първите резултати от лабораторните проби показаха повишено съдържание на нитрати. Съдържанието им в измерените количества може да окаже влияние върху стомашно-чревния тракт при продължителна употреба, предупреди Здравното министерство.

Според авторите на петицията директорът на НИМ обижда вярващите християни с "езически измишльотини и обижда публичния морал с гордостта си от това, че е бил сътрудник на Държавна сигурност, с конюнктурната смяна на политически убеждения, с грубиянското си поведение в медиите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!