Зам.-мин. Костов: Преди да забраняваме, нека проучим причините за смъртността на делфините

OFFNews - Бургас 27 юли 2016 в 19:04 5761 0

Снимка zonaburgas.bg

Няма да се бърза със забрани и ограничения за риболов, преди да се уточнят причините за завишената, напоследък, смъртност на делфини. Това каза след работна среща между представители на различни институции, която се проведе в Бургас, заместник – министърът на земеделието и храните Свилен Костов.

Работи и е създадена вече междуинституционална работна група, която включва представители на МОСВ, МЗХ, ИАРА, БАБХ и двата научни института, които да в областта на рибните ресурси. Трябва да се установи максимално вероятният причинител на смъртността при делфините“, посочи Свилен Костов.

Според него, Агенцията по храните и екоинспекциите могат да си сътрудничат за по-бързи действия при намиране на труп на делфин, за да може да се извърши аутопсия, преди да се е разложил. Ветеринарите, обаче, възразиха, че нямат такъв капацитет. Началникът на областната дирекция по безопасност на храните Георги Митев посочи, че те нямат специалисти по морски бозайници при тях. От министерството поеха ангажимент да мислят за промени в тази посока

Доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН подчерта, че не може вината да се хвърля само върху рибарите.

Муткурът не достига по-голяма дължина от 140 – 150 см. Обикновено са между 70 и 110 см. Това е съвсем малко животно и на някои хора може да им се струва, че то е бебе, а всъщност – то да е възрастен индивид. Тези малки, които са съвсем малките на муткура, те, обикновено, умират от глад. Те не се заплитат в мрежите“, посочи Райков.

Ученият добави, че причината за смъртността може и да не е у нас, а в Украйна, в Румъния, а труповете може да се носят от теченията към нашия бряг.

Очаква се до края на седмицата да се изготви регламент, който да позволи по-бърза реакция и по-добра координация между различните институции в намирането на мъртвите животни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews