Windows 10 и личните ни данни

OFFNews 04 август 2015 в 14:25 21446 36

Снимка Flickr

Тук не искам да говоря за това как изглежда Windows 10, за мен външният вид е изключително грозен, неконсистентен и му липса ергономичност, но това е субективно. По-интересното е, че приключи анализът на лицензионното споразумение, с което просто се съгласяваме, без да прочетем. Отне близо 4 дни на група юристи да се запознаят с него и там пише някои много интересни неща. Едно от тях е, че Windows 10 ще събира следната информация за вас:

- Кой и кога е на компютъра – тоест всеки ще има профил. Има се предвид профил на някакви сървъри на MS, а не локалният ви профил;
- Колко време се използва компютърът;
- Какво пишете по клавиатурата;
- Кои програми сте отворили и какво правите в тях;
- Всяко едно съобщение, независимо дали е по поща, чат или друга система;
- Календари, бележки и букмаркове;
- Камера, микрофон и периферия;
- При наличие на биометрия, данните от биометричните сензори. 

На практика Microsoft ви заявяват директно, че ще събират всяка една възможна информация за вас, но никъде не се казва за какво ще се използва тази информация. Единственият текст по темата е: „Информацията може да бъде използвана за защита на нашите партньори“. Кои са тези партньори, как ще се използва?

Ще си кажете, че може да изключите тези опции, нали все пак има някакви чекбоксове по настройките? Да ама не, в лиценза се споменава, че дори да ги изключите, по-голямата част от тази информация пак ще се събира.

Другото интересно нещо е, че ключът за bitLocker, което е криптогравският механизъм на Windows 10, ще се съхранява в OneDrive (облачната услуга на Microsoft - б.р.). Това е безумно, всеки с достъп до OneDrive може да вземе ключа и да декриптира всичко. Това е като да оставите вълка да ви пази агнето.

Windows 10 също така ще съхранява ВСИЧКИ пароли в OneDrive. Всички!!! Не можете да го промените (е, някой хакер ще намери начин, но за сега легално не можете).

Интересна е и концепцията за споделяне на пароли за WiFi. Ако аз и ти сме приятели, ти отидеш в някое заведение и запомниш WiFi паролата на това заведение, когато аз отида в същото заведение няма да има нужда да въвеждам парола, понеже моя Windows ще вземе паролата от твоя Windows. От уважение към интелекта ви няма да обяснявам колко е грешно това.

На практика не може просто да си качите Windows 10 в „самостоятелен“ режим. Трябва да е свързан с мрежата, и трябва да имате акаунт. Иначе много от нещата няма да работят както очаквате.

Windows 10 е нещо, което надминава нещата в "1984" на Оруел. Съвсем нагло Microsoft заявяват, че ще следят всяко едно нещо, което правите или говорите - 24/7.

Не, благодаря, аз ще си използвам Linux.

И ако някой от вас каже „Аз няма какво да крия“, моля ви, отидете и се застреляйте. Ще си направите услуга щом смятате, че това навлизане в личното пространство е нормално и ви препоръчвам да прочетете малко история, най-вече как са се сформирали тоталитарните строеве. Винаги подхода е един и същ, само технологията е различна.

И още едно нещо, над което да помислите, един цитат от Уил Смит:

„Когато бях на 15, бях идиот, но бях идиот в анонимност. Сега всеки идиот на 15 оставя следи в интернет и тези следи ще го тормозят до края на живота му“.

Публикацията е от личния блог на програмиста Иван Ванков (gatakka)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!