Велосипедисти легнаха пред НДК в памет на Мартин Гачев (снимки)

Николаос Цитиридис 28 февруари 2017 в 20:31 15030 5

Снимка Сергей Антонов (offnews)

Велосипедисти в София и други големи градове излязоха тази вечер на протест след смъртта на Мартин Гачев. Колоездачът загина на 23 февруари, блъснат от тир на пътя за Калотина.

В столицата около 350 велосипедисти с колелета и светлоотразителни жилетки се събраха в района на НДК. Протестът започна в 19 часа както бе обявено. Велосипедистите организираха флашмоб като легнаха на земята като метафора на  на убийствата на велосипедисти на пътя. 

Недоволните поискаха повече толерантност на пътя. Те настояха още за законови промени, най-вече по отношение на отстоянието на автомобила от колоездача при изпреварване от автомобил. Искането им е в населено място то да е 1 метър, а извън него – 1,5 метра. Тръгна и подписка в подкрепа на законовата промяна. 

Демонстрантите поискаха турският шофьор, виновен за инцидента от 23 февруари, да получи максимално наказание за деянието си.

След това колоездачите отидоха пред Съдебната палата, където запалиха свещи в памет на Мартин Гачев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

3

bls

01.03 2017 в 10:11

Съчувствам на велосипедистите - наистина са уязвими в сравнение с автомобилите и моторите, но много често те самите са безразсъдни както и мотористите. Искането им за дистанция е справедливо, но няма как да се направи преценка при нещастен случай дали е била спазена тя или не. И още нещо - не следва ли в градска среда да се добави и изискване велосипедистите да спазват дистанция с пешеходците? Някои велосипедисти хвърчат с много висока скорост и при сблъсък с пешеходец последствията са непредсказуеми.

11905

2

@Умен, на протеста за съдебната реформа бяхме, благодаря за изразеното любопитство.