Възрастни хора в шок от високи сметки за вода

OFFNews 03 август 2015 в 09:29 1989 2

Жителите на Видинско са в шок от високите сметки за вода, които са получили за зимния период.

Противно на всякаква логика, водомерите сочат, че през зимата домакинствата използват десет пъти повече вода. Проблемът е, че по-голямата част от хората зазимяват чешмите си още през октомври, а студените месеци не изкарват в къщите си във Видинско.  

"Написаха ми 400 кубика вода, пък аз откъде да дам пари за тях. Аз не живея там", споделя Теменужка Любенова пред Нова телевизия.

Проблемът на баба Теменужка е проблем на почти всичките й съселяни, които месеци след като са зазимили чешмите си са шокирани от голямата разлика в сметките.

Хората от с. Винарово са недоволни не само от фрапиращите сметки, но и от отношението на инкасаторите.

"Проблемът е, че ние работим само с измервателни уреди - в случая това са водомери. Ако има съмнение, се праща на проверка", коментира шефът на ВИК-Брегово Володя Удроев.

Петко Димитров също живее в селото. Споделя, че обикновено плаща по 8-9 лв. на месец, а за миналата година е изхабил общо 48 кубика. А сега за по-кратък период излиза, че е изхабил в пъти повече вода. 

"Търсят ми 837 лева. Той ми казва ,че водомерът е изправен. За цялата година имах 47 кубика, а сега за нула време изкарват 460 кубика", коментира той. 

Жителите на селото смятат, че проблемът е в течовете, които са възникнали след подмяната на канализацията във Винарово и околността през ноември. При тази подмяна тръбите поетапно са сменяни. Имало е теч, имало е и въздух, който е нахлувал във водомерите, а всичко това обаче е за сметка на хората, а не за ВИК, категорични са потърпевшите. Не официално, а пред скрита камера инкасаторите признават, че наистина това е причината за високите сметки. 

Случващото се във Винарово се случва и в околните села. На друго домакинство например за зимния период са отчетени 4000 кубика вода, а в същото време 3700 кубика е водата на цялото село за година.

Ако хората не платят високите си сметки, то утре няма да имат вода в домовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!