Въпросите за павилиона-убиец стигнаха до МРРБ и д-р Дечо Дечев

Павилионът е вписан в кадастъра, заяви бившият главен архитект на Триадица. Не служебна бележка уби дете, а токът, обяви подписалата я

Юлиана Ончева 20 февруари 2021 в 11:34 5494 0

Нови въпроси възникват около павилиона на столичния бул. "Иван Гешов", незаконно прокараният ток към който уби 16-годишно момче на 14 януари. От документи, с които OFFNews разполага, става ясно, че директорът на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, е поискал  през май 2018 г. узаконяване на два павилиона, които нямат одобрени проекти и разрешения за ползване. Те обаче си стояли на това място от преди 1990 г. 

В текста на д-р Дечев се казва: 

В прилежащата площ на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД в София на бул. "Акад. Иван Гешов" №15, кв. 387Б, УПИ III (държавна собственост), са налични два преместваеми обекта - павилиони за извършване на търговска дейност, поставени върху бетонни площадки, вероятно преди 1990 г. Същите не притежават одобрени проекти и разрешения за поставяне. Във връзка с това, моля за Вашето компетентно становище относно необходимите действия с цел привеждане на посочените два преместваеми обекта в съответствие с нормативните изисквания. 

Това пише на 14 май 2018 г. тогавашният директор на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев до директора на ДНСК арх. Иван Несторов. Същото писмо на същата дата е изпратено и до подалия преди дни оставка главен архитект на район "Триадица" Иван Шишков, който си тръгна заради трагичния инцидент с 16-годишния Людмил. 

Павилионът е вписан в кадастъра, значи собственикът не е случаен човек, обясни днес Шишков по бТВ. „Павилионът е в терен на държавата – терен, който се управлява от болницата. Този павилион е там, благодарение на желанието на директора на болницата.  Когато през 2018 г. е започната процедурата за премахване на павилиона (по искане на предишния кмет на "Триадица" Николай Терзиев от ГЕРБ), директорът на болницата с писма е поискал тези два павилиона да бъдат узаконени, обясни Шишков без да уточнява, че едното писмо е било до него. Павилионът е попълнен в кадастралната карта. Не е ясно как е попълнен обект, който е преместваем, добави той. 

Така въпросите за павилиона-убиец стигат до МРРБ, към което е Агенцията по кадастър. Редът, накратко казано, е: геодезичните фирми, които изработват карта, заснемат същестуващите обекти и те се нанасят в нея. Кадастралната карта е реално снимка на същестуващото, която не поражда никакви права и не изследва законност на обекта. Поради това и от Столична община, и от район Триадица ги обявиха за незаконни. 

В наредбата за узаконяване на преместваеми обекти пък изрично пише - присъединяване към ток и вода. 

Елена Траянова, бивш началник на отдел „Устройство на територията, кадастър и регулация“ в общината, която през 2011 г. е подписала вместо арх. Шишков бележката, с която ЧЕЗ прокарва ток на павилиона, заяви днес, че не служебната бележка убива дете, а токът. Тя уточни, че със служебната бележка не се нарежда да бъде прокаран ток, а се препоръчва на ЧЕЗ да направи проучване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови