ВВС отбелязват 102 години със зрелищно авиошоу в София

OFFNews 02 октомври 2014 в 09:58 9421 0

Снимка Боян Георгиев

Военновъздушните сили ще отбележат своята 102-годишнина с авиошоу на летище София.

На авиодемонстрацията "Това сме ние" ще бъдат представени висш пилотаж, маневрен въздушeн бой, авиодесанти.

Шоуто ще се проведе на 11 октомври, на летище София – Северен район (откъм страната на Враждебна). Авиоспектакълът е със свободен вход. Летището ще отвори врати за посетителите в 11 часа, а летателната програма започва в 13 часа.  

„Това сме ние” има за цел да представи българските военни пилоти и авиационни специалисти, тяхната отдаденост, опитност и издръжливост, да фокусира общественото внимание върху рисковете, които военнослужещите поемат ежедневно и отговорността, която те носят", съобщават от пресцентъра на ВВС.

В летателната програма ще участват основните типове авиационна техника на ВВС. С нея ще се покажат елементи от основните мисии и задачи на военната авиация. Зрителите ще се насладят на различни авиационни тактики. Маневрен въздушен бой между двойка изтребители МиГ-29. Действия по прикритие на летище от изтребители МиГ-21. Бойно маневриране и атаки по земна цел на щурмовици Су-25. Стоварване на парашутисти от самолет „Спартан”. Десантиране по способа „бързо въже”, спасителни операции и пожарогасене с вертолети Ми-17 и „Кугър”.

Предвиден е сложен фигурен пилотаж на малки височини, който ще се изпълни поединично, в двойки и в групи от бойните МиГ-29, МиГ-21, щурмовика Су-25, транспортните Спартани и тренировъчните Пилатуси и Албатроси. Вертолетите също ще имат своето авиодефиле с въздушен танц и поклон към публиката.

На статичен дисплей ще бъдат поставени радари, зенитноракетни комплекси, между които никога непоказваната пред публика „дълга ръка” на българската ПВО С-200, както и самолети и вертолети, които са на въоръжение във ВВС. Всеки желаещ ще може да влиза в авиационните техники, да се снима с тях и екипажите.

В дисплея ще бъдат представени и другите видове въоръжени сили. Сухопътни войски ще изложат бронирани автомобили и техника и въоръжение на силите за специални операции. Военна полиция ще запознаят публиката с взривоустойчивите си „Пустинни котки”. Военноморските сили ще покажат специални водолазни костюми и оборудване.

Повече подробности за събитието - на www.airforce.mod.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови