В София има правила... или как да засечеш шофьор на пътя (видео)

OFFNews 16 май 2016 в 07:10 22604 25

В София има правила... или как да засечеш шофьор на пътя (видео)

Видео на шофьор на джип, който навлиза рязко в съседното платно, без да подаде сигнал за това, беше разпространен на страницата "Шофирай с камера". Видеото е публикувано на 12 май от Владислав Пенчев. На него се вижда, че шофьорът нарушител рязко влиза в съседното платно, защото пред него има спрял аварирал автомобил. Катастрофата с идващите автомобили е избегната, а авторът на видеото подава сигнал с клаксона си, за да предупреди нарушителя за опасността. 

На следващия светофар двамата шофьори провеждат разговор, в който шофьорът на джипа държи сметка за това как трябва да се спазват правилата. "Малкия, следващия път като свиркаш.." Авторът на видеото отговаря: "Не ми викай малкия. Следващия път като се престрояваш, ще гледаш дали има някой зад теб". Отговорът на другия шофьор е: "Ти ако не знаеш, като идваш от провинцията, диалектът който имаш, е ясно провинциален... Правилата са навсякъде, но в София има правила, че има колегиалност, която трябва да се спазва".

Във Фейсбук авторът на видеото написа: "Ако не знаете, в София има правило, наречено "колегиалност". То гласи, че трябва да можеш по всяко време да се престрояваш необезпокоявано, да набиваш безпричинно спирачки и да спреш кола на светофара, за да обясниш на поредния провинциалист, че правилата в София са други".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

25

Petko Petkov

17.05 2016 в 17:31

И аз съм на мнение , че тази ситуация не е нещо особено. Някакъв човек си е инсталирал фоторегистратор и иска да се пусне в нета, това е. Аз съм сигурен , че ако можем да проверим скороста на снимащият автомобил , тогава ще се окаже , че и той е в нарушенение. Аз съм за спазването на рпавилата и тук не виждам никакво грубо погазване на правилника. И двамата участници имаха достатъчно време за реакция. Бих казал наистина, че снимащият даже е малко нагъл и само защото снима би направил ПТП.

12002

24

Огнян

17.05 2016 в 15:22

Г-н Спас, много сте прав. Такъв съм, щото такива като Вас ги пускам да вървят напред, даже и без мигач...

12150

23

Spas Trashliev

17.05 2016 в 12:13

Огнянчо продължава да се разпенва, обаче. Както и да се мъчиш да ги извърташ нещата си глупав, Огняне, и дивака с БМВ-то винаги ще остане в грешка, а постъпката му супер дървена и опасна. Ще ти обясня дори и по-колегиалните праваила (които са имагинарни) какво трябва да се направи на такъв трилентов път- БМВ-то трябва да спре даже напълно, ако се налага, и да изчака в лентата, където ще прави маневра, да се образува достатъчно безопасна дистанция (3-4 автомобила), за да се включи в нея. Просто не съществува такова нещо като: аз пускам мигач и веднага завивам и всички трябва да прояват колегиалност. Много си глупав. Такива като теб са причината да се мре по пътищата ежедневно.

12002

22

Огнян

17.05 2016 в 11:42

Така се кара само в Русия и не знам още къде...
Не става въпрос само за формално тълкуване на закона. В градски условия се кара по внимателно и с повишено внимание за цялата обстановка около тебе. Доза толерантност за разлика от бездушно позоваване на закона не вреди на никого. В София на всеки ще му се наложи да разчита на колегиалност, но и да покаже такава. Като например да дадеш възможност на колега от второстепенна пресечка да се включи в движението, а не да чака цял ден, защото малко след това ти ще си на неговото място и ще се надяваш някой да те пропусне...

Който е карал в чужбина е виждал как при препятствие в някоя лента,потока не спира, а само се забавя и колите се пропускат взаимно по една от всяка лента..... Това не го пише в закона! Хората се организират моментално според пътната обстановка и мислят не само за себе си, но и за другите...
Е, и там вече има "нови" европейци които смятат че закона е писан специално за тях....

13214

21

XR4

17.05 2016 в 01:00

Фидел,на тебе ти е кристално , ама има такива на които им е върло мътно! Тва е проблема...

77927

20

El Commandante

17.05 2016 в 00:30

Oгняне, глей пак клипа бе човек, ама ВНИМАТЕЛНО!
Снимащия кара в най-лева лента, пред него се движи автомобил, пред Хтцата също се движи автомобил,който се изтегля в твойта лента и ти ЧАК ТОГАВА виждаш че има аварирал автомобил и в момента в който авариралия автомобил се вижда, Х5цата те засича, ми не е прав.
Ти не си длъжен по никой начин да правиш нищо,защото аварията не е в твойта лента, джипа е длъжен да намали и да спре дори за да изчака да се изчисти лявата лента и тогава да мине.

Има го некъде написано в правилника: у нарушение си ако принуждаваш другите да променят посоката и скоростта си на движение..

Не разбирам изобщо защо тази тема се дискутира, на мене ми се види кристално ясно...

12002

19

Огнян

17.05 2016 в 00:07

El Com..... нали това казвам. Нормално ли е при аварирал автомобил на пътя с поставен предупредителен знак и подаден сигнал от преден автомобил, ти да си караш без да намалиш скоростта щото лентата си била твоя и всички останали трябва да спрат..... Сеща ли се някой какво би станало ако се спре на това място....

Има много руски клипове, които онагледяват какво се случва когато се кара само направо без да се променя скоростта :)

12150

18

Spas Trashliev

16.05 2016 в 22:08

Много полезна статия и коментари. Аз си мислех, че всички се имат за някакви мега шефчета, а то просто яко тъп народ, който реално наистина си вярва, че мигача е предимство, отдясно си с предимство, ако решиш да правиш нещо си с предимство, защото все пак си го решил.

13214

17

XR4

16.05 2016 в 20:42

Кадрите от клипа и коментарите на тия над мен за пореден път ме убеждават , че поне 80% от "шАфиорите" са с купени "книжки".Преди да си говорим за колегиалност е редно да споменем , че в тази държава има закони(в т.ч. и ЗДП , както и ППЗДП) които трябва да се спазват ОТ ВСИЧКИ независимо колко са им големи или скъпи "колите".

77927

16

El Commandante

16.05 2016 в 20:35

Огняне, не е така бе човек, гледай клипа пак.
Тоя дето прави записа се движи направо, скоростта му не се променя, пича с Х5цата дава мигач и ТОЧНО три секунди след това го засича.
Еми не си прав деба.