В Бургаско хич ги няма шейховете за луксозните джипове на горското

OFFNews - Бургас 27 януари 2016 в 18:35 7363 3

Обяснението на държавата, че луксозните джипове за по 200 000 лв., с които някои горски стопанства се оборудваха, са за ловен туризъм, поне за Бургас не се потвърждава.

За изминалата година на територията на ловните стопанства в областта са идвали гости от Германия, Франция, Белгия, Швейцария, Швеция, Русия и Италия, както и от Иран. Последните обаче са твърде далеч от определението „шейхове“.

Припомняме, че по думите на заместник – министъра на земеделието и храните Георги Костов скъпите джипове, за които горските предприятия пуснаха поръчки, а някои и закупиха, са именно и за шейхове. Луксозните возила трябвало да возят милионерите от летището до ловното стопанство.

Недко Недев, старши експерт в Регионалната дирекция на горите в Бургас, е категоричен, че идващите да ловуват тук не са „високопоставени личности“.

По-скоро са ловци, както български ловци ходят на сафари в Африка, вероятно имат и финансовата възможност да го правят и тук. Не са високопоставени личности. Настанени са по ловните домове в стопанствата, така че не търсят супер луксозни резиденции или нещо друго“, казва Недев.

Гостите от Иран ловуват в Бургаско благороден елен, лопатар и муфлон. Обяснението, че луксозните джипове ще превозват авджиите от летището до ловното поле също не издържа. Недев пояснява, че транспортът се осигурява от частни фирми, които имат сключени договори с ловните стопанства и организират забавлението за чужденците. Той не изключва възможността до ловното поле да се извозват с коли на стопанствата, но смята, че е малко вероятно това да става с луксозни автомобили.

В областта в момента ловуват италианци, които стрелят по бекаси.

Иначе в региона могат да се похвалят и с ловци – медалисти сред известните българи. Актьорът Димитър Рачков, например, има златен медал за отстреляна дива свиня през миналата година. На север, в Несебър, обича да ловува доскорошният лидер на ДПС Лютви Местан. Освен с вълците, с които се бе снимал, Местан е убил и няколко глигана. Малко не му достигнало по точковата система, по която се изчислява трофея, да вземе медал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови