Учебниците стават много повече

Александра Маркарян 17 октомври 2012 в 19:26 2964 6

Милена Дамянова, зам.-министър на образованието, младежта и науката  Снимка: БГНЕС
Милена Дамянова, зам.-министър на образованието, младежта и науката Снимка: БГНЕС

Текстовете за учебниците бяха гласувани днес на второ четене от образователната комисия в парламента с пълната подкрепа на депутатите от ГЕРБ. Ще влязат в сила след гласуването на проектозакона в пленарна зала и обнародването му.

До пазара ще бъдат пускани всички учебници, които отговарят на държавните стандарти и съответстват на възрастта на учениците в съответния клас. Проектите ще бъдат разпращани до всички учители, преподаващи съответния предмет. Всеки от тях ще избира варианта на учебник, по който ще преподава, съгласувано с родителите в Обществения съвет на училището.

Срещу философията на текстовете се обявиха от Коалиция за България чрез депутатите Валентина Богданова, Ивелин Николов и Ваня Добрева – зам.-министър на образованието в кабинета на тройната коалиция.

"По мое време нагласите на обществото бяха следните: хората искаха да има един учебник по предмет - вие проучвали ли сте общественото мнение, преди да предлагате тези промени", попита Добрева.

"Учениците ще учат по един учебник, но учителите ще имат по-голяма свобода да избират. Много е важно посланията, които отправяме, да не са манипулативни", отговори зам.-министър Милена Дамянова, отговаряща за средното образование в МОМН.

Просветният министър проф. Сергей Игнатов я подкрепи с аргументите, че в случая става дума за творчески процес, който изисква свобода и че не ограниченият брой учебници определя качеството им.

Негативно бе мнението и на вицепремиера и образователен министър в кабинета „Костов“ (от 1997 до 1999 г.) и настоящ депутат от Синята коалиция Веселин Методиев.

„Когато станах министър, заварих 18 учебника по един предмет в един клас. Нямаше логика и аргументи за това, освен: „Да дадем шанс на всички“, каза Методиев.

Ограничението да се одобряват до 3 учебника по предмет за клас беше въведено с поправка в сега действащия Закон за народната просвета през 2002 година по предложение на внучката на Тодор Живков, а тогава - депутатка от левицата, Евгения Живкова. То бе направено буквално в последните минути от приемането на закона - на второ четене в пленарна зала. Силно изненаданият просветен министър тогава Владимир Атанасов, който е и автор на учебници, не успя да обори Живкова, въпреки че бе категорично против и в крайна сметка мнозинство от депутати прокара поправката.

Ограничението е в сила от учебната 2003/2004 година.

От тогава издателите на учебници се борят за отмяна на лимита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови