Участниците в „1000 Balkan Charity Challenge“ посадиха гинко билоба пред Народния театър

OFFNews 01 ноември 2016 в 16:46 3414 0

Участниците в петия благотворителен ултрамаратон „1000 Balkan Charity Challenge“ посадиха гинко билоба в градинката пред Народния театър. Те пристигнаха в столицата днес, малко след 15.00 часа, на площад Света Неделя, където бяха посрещани от приятели и поддръжници на двете български каузи на маратона - МултиКулти и Фондация "Дечица".

За пета година благотворителен партньор на събитието е българската Фондация BCause (доскоро „Помощ за благотворителността в България“).

Маратонците са от различни националности - българи, румънци, японка, холандец, и са обединени от общи ценности. Те преминават 1050-колиметровото трасе с благотворителна цел - привличат дарения за 7 благотворителни каузи, популяризират спорта на открито и екологосъобразния начин на живот и засаждат застрашени дървесни видове по пътя си. Техен поддръжник е Васил Дъбов - „човекът, който сади гинко“.

Гинко билобата и метасеквоята са считани за "живи вкаменелости". И двата дървесни вида са включени в Червената книга на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата и природните ресурси: гинко билобата е с природозащитен статус "застрашен", а метасеквоята е "критично застрашен" вид.

Васил Дъбов известен още като „човекът, който сади гинко“, е роден и живее в България. Той разсажда, засажда и отглежда дървета гинко билоба от 2005 г. насам. Досега Васил е успял да засади над седем хиляди гинко растения. През 2010 г. започва да сади и метасеквоя. През 2007 г. Васил създава уеб сайт, който съдържа информация за гинко билобата: http://www.ginkg.org/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови