Траурен протест на колоездачи за затрита велоалея в София (обновена + снимки)

Милен Енчев 28 ноември 2013 в 12:31 5671 2

Протест на колоездачи. Снимка: Сергей Антонов
Протест на колоездачи. Снимка: Сергей Антонов

Протестно траурно шествие за годишнината от кончината на една от първите софийски велоалеи организира тази вечер сдружение „Велоеволюция“.

Шествието започна в 18.30 ч. на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Драган Цанков“, което точно преди година при ремонта на бул. „Драган Цанков“ прекъсна велосипедната алея по протежение на Перловската река. Алеята бе отрязана с огради от двете страни на булеварда, а веломаркировката бе премахната.

По настояване на велосдружението впоследствие Столична община взе решение да възстанови маркировката (протокол №1502-644(2)/25.01.2013 г.), но това до момента не е направено, припомнят колоездачите.

„Нека със запалена свещ да си припомним хубавата придобивка, която радваше сърцата на хиляди столичани и велосипедисти всеки ден! Точно преди една година чиновническа грешка ни лиши от една солидна инвестиция, на която се радваха, а и използваха хиляди софиянци“, заявиха от сдружението.

„Към този труден момент се налага всички велосипедисти да слизат от превозното си средство и да го бутат! Това затруднява движението, създава конфликт между пешеходци и велосипедисти поради липса на пространство, липса на подходяща маркировка и сфетофарен цикъл несъобразен с големия пешеходен поток. Независимо от коя страна на кръстовището се намира човек, наличето на велосипедно преминаване и на велоалея не се забелязва. Настоящото положение не отговаря на намеренията на Столична община за развиване на устойчив транспорт и повишаване безопасността на движението“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови