Търси се лекар в чужбина, който да оперира сиамските близнаци от Сливен

OFFNews 28 април 2017 в 12:19 8279 0

Снимка Би Ти Ви

Една от бабите на бебетата настоява те да заминат за операция в чужбина.

Сиамските близначета от Сливен не са разделени, тъй като до момента нито у нас, нито в чужбина не може да се намери лекар, който да поеме толкова сложна операция.

Фондът за лечение в чужбина е готов да осигури финансирането, обяви пред bTV Пенка Георгиева от Обществения съвет.

Близнаците Богдан и Янко са родени преди близо 7 месеца в Сливен от 14-годишна майка. Те са заченати след кръвосмешение - родителите са втори братовчеди. Заради стара техника при проследяване на бременността не е било установено, че бебетата са с тежък здравословен проблем.

Децата са с отделни органи, но с общ таз и обща кръвоносна система. Едното бебе е в кома от раждането и няма мозъчна дейност, другото - по другото на роднините - се развива добре, смее се, разпознава ги. В момента бебетата са настанени в дом "Майка и дете" в Бургас, където семейството им ги посещава всяка седмица. Шанс за оцеляването на бебето Богдан близките виждат, ако децата бъдат разделени с операция. Тя обаче би била твърде сложна и с неясен успех, смятат медицинските специалисти.

Пенка Георгиева от Обществения съвет разказа в студиото, че случаят е разгледан на два пъти – на 23 ноември и на 29 март с интердисциплинарна междуболнична комисия от 15 лекари. Заключението на лекарите е, че едното дете е „самостоятелно нежизнеспособно, като наличните анатомични съотношения между близнаците правят разделянето им анатомично невъзможно, функционално непълноценно и технически неосъществимо“. 

Д-р Стоян Ставру, преподавател по биоправо в НБУ и в СУ „Св. Климент Охридски“, коментира, че казусът е сложен и от юридическа гледна точка. Извадени два акта за раждане, две ЕГН-та, което означава, че българската правна система третира тези две човешки същества като два отделни правни субекта. Операцията ще има последици, които засягат и двамата пациенти, а те имат противоречиви интереси – оказва се, че евентуалният шанс за живот на едното дете е животът на другото. От юридическа гледна точка първият въпрос, който трябва да се реши, е колко пациенти имаме, коментира той.

Децата са с обща кръвоносна система и разделянето носи риск за живота и за двамата, добави Георгиева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови