Стотици селища в страната остават без ток

ОFFNews 07 март 2015 в 18:36 3689 1

Стотици селища в страната са без ток заради снега и силния вятър. Екипи на енергоразпределителните дружества работят по места за отстраняване на авариите.

Остава аварийна ситуация с електрозахранването предимно в областите Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив и Хасково.

Тези области, в някои от които за днес важи червен код и беше обявено бедствено положение, са най-тежко засегнати от продължаващия обилен снеговалеж, придружен на места с бурен вятър. Затворените пътища в някои райони възпрепятстват допълнително достъпа на аварийните екипи.

Без ток е и Националната астрономическа обсерватория „Рожен” заради обилния снеговалеж. Пътят до астрономическия комплекс е затрупан и непроходим, съобщава бТВ.
 
Към 18:00 часа остават изключени общо 10 подстанции на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в Югоизточна България.

Диспечерските центрове на EVN България и екипите на място оказват необходимото съдействие на ЕСО. Общо 3 от подстанциите са в област Кърджали, 4 в област Смолян, 1 в област Пловдив и 2 в област Пазарджик.

В област Хасково ситуацията също остава усложнена за момента. Общо 28 групи са на разположение в областта.
 
Продължава дейностите по отстраняване на тежките повреди по мрежата. На много места има скъсани електропроводи вследствие на паднали дървета. Общо 58 стълба са счупени. 
 
Над 150 екипа на EVN България са мобилизирани в дейностите по възстановяване на схемите, включително и в труднодостъпни планински райони.

По-рано през деня беше възстановено електрозахранването за Смолян, Пампорово, Широка лъка, Велинград, Момчилград и други населени места.

От ЕНЕРГО-ПРО пък съобщиха, че от началото на деня екипите им са отстранили десетки аварии по електроразпределителната мрежа, които възникнаха вследствие на обилните снеговалежи. Падналият мокър сняг обледени електрическите проводници, повреди десетки изолатори, счупи и събори множество клони върху електропроводите.

Най-засегнати са планинските райони в областите Габрово и Велико Търново, където към 15:30 часа без електрозахранване са съответно 54 и 28 села. В област Търговище без ток са 31 села, в област Шумен - 3. Аварийните екипи продължават да работят за възстановяване на електрозахранването на всички населени места.

Пренасочени са допълнителни екипа, снабдени със специализирана техника, които ще работят в най-засегнатите от снежната стихия райони в област Габрово.

7 административни области в западната част на страната са с нарушено електрозахранване, съобщиха и от ЧЕЗ.

В Благоевград има селища с нарушено електрозахранване в общините Банско, Белица, Благоевград. В община Гоце Делчев 4 селища са без електрозахранване, в община Петрич – 2 селища, община Разлог – 4 селища, в района на община Сандански – около 15 селища, в община Симитли – 4 селища, в община Якоруда – 6 селища.

Пожарникари, спасители и полицаи работят по над 200 сигнала за произшествия
Към 14 часа най-тежка е обстановката на територията на Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик и Пловдив
Във Видинско са засегнати десет селища в Белоградчишко и в община Чупрене, във Врачанско засегнатите са около 50 селища.

Без ток са редица селища и в областите Монтана, Перник, Плевен, София-област. В момента 90 аварийни екипи работят по засегнатите общини.

В момента има силен вятър в областите Благоевград и Перник, което затруднява работата. За района на София няма селища с нарушено електрозахранване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови