Стоичков на сафари, позира до трупове на жираф, зебра и крокодил (галерия)

ОFFNews 28 март 2016 в 18:36 38969 55

Снимка mebencainafrika.org

Стоичков с убита от него зебра.

Най-известният български футболист - Христо Стоичков, разбуни социалните мрежи със свои снимки до убити африкански животни - жираф, зебра, крокодил, антилопа, рис, диво прасе и бивол.

Снимките са публикувани на сайта за сафари "Mebenca in Afrika", където българинът може да бъде видян редом с жена си и със служител на парка до убитите животни, които се предполага, че са отстреляни лично от Стоичков.

В интернет страницата не се посочва точна дата на фотографиите, но те предизвикаха силно възмущение сред хората, които обвиниха футболиста във варварство и безцелно убиване на животни, някои от които застрашени, и то по начин, който много определиха като страхлив и нямащ общо с лова.

Според хората в мрежата деянието на футболиста и други подобни ловци е безсмислено, защото в последствие не можеш дори да изядеш плячката си, най-много да платиш допълнително, за да ти подготвят тялото ѝ като трофей, който да отнесеш у дома (услуга, която фирмата за сафари предлага). Освен това удоволствието от истинския лов е отнето от това, че цялото действие бива изключително улеснено от пушките с оптики, които се използват за целта, а до теб през цялото време стои гид, който да те води и да ти помага.

Стоичков с убит от него жираф заедно със своя професионален ловец-помощник.
Стоичков и жена му до убити от тях антилопа и бивол.

Фирмата, която предлага сафарито, помещава своето "испанско ранчо" в Южна Африка (ЮАР), по бреговете на река Лимпопо, близо до границата с Ботсвана. Там се предлагат 34 различни вида животни за убиване, сред които - слонове, носорози, хипопотами, лъвове, бизони, крокодили, антилопи, газели, рисове, диви прасета, чакали, павиани и т.н.

Компанията предлага и лов в Мозамбик и Зимбабве, както и различни видове пушки под наем. Тя оперира в ЮАР от 10 години и годишно от нейните услуги се възползват около 45-60 "ловци".

В сайта ѝ е пълно със стотици снимки на хора до убитите от тях застрашени животински видове. Те са предимно мъже, но се срещат и жени и деца, застанали до трофеите си. Законността на подобни услуги отдавна се дебатира на международно ниво, но в крайна сметка резултатът в борбата с тях в Африка е нисък, тъй като те са доходоносен бизнес, а корупцията и лобизмът в африканските страни, предлагащи лова, са високи.

Футболистът с още свои трофеи, сред които диво прасе.
Футболистът и съпругата му.

Цените са различни спрямо животните, които клиентът иска да убие, но средната за един ден лов е 290 евро, като тя включва посрещане на летището и откарване до саваната, придружаване от професионален ловец, храна, спане, подготовка на трофеите за снимка.

"Испанското ранчо", в което хората отсядат в ЮАР. Снимка: mebencainafrika.org
Гледка от ранчото в ЮАР. Снимка: mebencainafrika.org

През юли миналата година подобен случай предизвика международен скандал, след като американски зъболекар си плати за сафари, на което уби най-известния лъв на Зимбабве - Сесил.

Тогава американецът се извини, че е бил подведен от гидовете си, но това не спря вълната от недоволство, заради която той бе принуден да затвори своя кабинет, и дори получи смъртни заплахи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

55

Bobkata Nation

25.12 2022 в 01:56

Да го турим на щерка ти майка ти дееба