Социалното министерство готово да плаща хотел на хора от домовете с коронавирус

OFFNews 08 май 2020 в 22:07 2665 0

Не изпускаме домовете за възрастни хора. Факт е, че имаме огнище във Видин, но от 4500 теста, които са направени, 86 са положителните проби, като 20 от тях са на персонал в домовете за възрастни хора и хора с увреждания. Това е малко под 2%. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНТ.

Сачева съобщи  още, че е възможно държавата да плати за хотел, ако се наложи да се разделят хората. "Общо са 82 домовете за стари хора. В момента при най-малко съмнение за зараза веднага изолираме хората. Осигурили сме предпазни средства. Ако се налага, в различни сгради ще се настаняват, включително в хотел. Министерството ще плати," обяви тя. С националното сдружение на общините пък е обсъдена възможността социални работници да бъдат командировани на места, където има недостиг от персонал.

Министърът бе категорична, че ведомството й прави всичко възможно да работи по превенция и във всеки един момент на съмнение, веднага да се действа по разделяне на заразените от тези, които са здрави.

Тя допълни, че имало много жестове на солидарност, на възрастни хора, които дариха пенсията си на здравната система. "Те са готови да жертват нещо от себе си, да направят жест, за да запазят другите хора", подчерта Сачева.

За Видин мненията на медицинските специалисти са, че заразата в дома за възрастни тръгва от болницата, обясни тя.

По въпроса с разпространението на вируса по ромските махали Сачева каза, че работят активно с махалите, "имаме здравни медиатори, осигуряват се пакети с хранителни продукти, министерството на образованието продължава активно работата си в почти всички махали и отдалечени места, където да се пусне интернет".

Социалният министър заяви още, че е рано да се правят кардинални изводи за ефекта на карантината върху безработицата. "Факт е обаче, че мярката 60/40 забави регистрацията в бюрата по труда. В момента се регистрират около 1000-1200 души дневно. Нашето условие към бизнеса е да запази работниците си, не само в периода, в който са получили помощи, но и 3 месеца след това", допълни Сачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови