Софийският университет обсъжда вдигане на таксите за обучение с 15 до 370 лв.

Александра Маркарян 01 март 2016 в 17:14 2737 1

Академическият съвет Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще гласува на 2 март предложението на Съвета на деканите за по-високи такси за обучение на новоприетите студенти, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Последната дума за размера на таксите ще има Министерският съвет, който трябва да одобри или отхвърли предложението.

Деканите предлагат увеличение на годишните такси за редовно обучение в 23 професионални направления с 40 и 239 лева. Не се предвижда увеличение единствено за специалностите "Медицина", "Фармация" - те остават 925 лева - и тези от направление "Здравни грижи" (720 лева).

Предложението за най-голямото увеличение - с 239 лева - е в специалностите "Право" и "Международни отношения", от 500 на 739 лева годишно.

За задочниците е предвидено увеличение с 15 до 370 лева, като най-голямото е поискано за специалността "Педагогика" - от 115 на 485 лева годишна такса.

Предложението на Съвета на деканите е таксата за кандидатстване в Софийския университет да се запази на нивото от миналата година – 30 лв.

Студентските такси в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ не са увеличавани от 2008 година, припомниха от Алма матер.

"До този момент при определянето на субсидията за висшите училища не се отчиташе качеството на обучението, таксите бяха задържани на ниво отпреди осем години и Софийският университет, който е лидер в почти всички професионални направления, в които обучава студентите си, трупа дефицит за сметка на това, че заплаща за по-високо качество, а получава еднаква субсидия и по-ниски такси", се казва още в позицията на Университета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови