Снегорините в пълна готовност за почистване

Николаос Цитиридис 28 ноември 2016 в 20:44 4400 6

Снимка архив

Над 3000 машини за зимно почистване са мобилизирани за поддържане на републиканските пътища и са разположени на 345 пункта в страната.

Стотици снегорини пък чакат на 68 места в София в готовност да излязат на пътя. Целта е максимално бързо техниката да тръгне при нужда и да не се стигне до заледени участъци, съобщава Нова тв. 

Приоритетно ще се чистят улиците и булевардите, по които се движи градския транспорт, както и опасните и стръмни участъци и мостове. След това при необходимост се преминава по вътрешно-квартални улици. Освен това всяка сутрин до 7.30 всички тротоари около спирките и подстъпите към тях също трябва да почистени.

Всички машини за почистване на пътищата трябва да са снабдени с GPS, за да се следи движението им в реално време.

Освен снега – шофьорите ги дебнат и други скрити опасности на пътя. Когато температурата на въздуха е различна от тази на асфалта – пътищата се покриват с „черен лед”. 

„Той създава един филц, който е изключително хлъзгав и става изключително опасен”, предупреди Владимир Тодоров, експерт по пътна безопасност. Най-често можем да попаднем на „черен лед” край тунели, реки и мостове.

Как да разберем дали на пътя има „черен лед”? Ако асфалтът пред нас блести, а не е матов, твърде вероятно е да сме попаднали в капана на „черния лед”. Тогава преди да се качим в автомобила можем да проверим дали сцепление между обувката и асфалта.

Поради очакваните валежи от дъжд и сняг над по-голямата част от страната Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръча на шофьорите на тежкотоварни камиони и на леки автомобили да тръгват на път само с необходимото за зимна обстановка оборудване и да шофират със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

6

Izalina

29.11 2016 в 06:40

Приемам забележката, защо ми трябваше да уча френски на дърти години, само да ми обърква правописа ;)

29585

3

Izalina

28.11 2016 в 22:49

Обичайната овертюра.
От утре очакваме "Сварени неподготвени" двайсеишести сезон, еп.1.

63994

1

Red or Dead

28.11 2016 в 21:05

Репертоара го знаем......“Ще ловим снежинките във въздуха“.... ама друг път:)))
Чудно ми е дали има нормален чиляк, който да разчита на това......пак НЯКОЙ/И ще гушнат едни пари.....