Сисадмин открадна zamunda.net, сайтът се мести на zamunda.se

Николаос-Теодорос Цитиридис 17 април 2013 в 11:24 69760 62

 

Най-посещаваният български сайт Zamunda.net беше откраднат от бившия му системен администратор. Реалните собственици на най-големия торент тракер направиха нов сайт - zamunda.se. Те получиха и подкрепата на целия досегашен екип на сайта.

Zamunda.net генерира многохиляден трафик, с което е и предпочитан за рекламодателите. Кражбата му е започнала преди месеци  - копирани са файлове, бекъпи и общо взето всичко от сайта на нови, отделни сървърни машини.  Всичко това е направено от един от системните  администратори на сайта с никнейм break.

Той започнал работа като доброволец преди години и постепенно се издигнал в йерархията. В това време успял да си осигури "вратички", през които да неутрализира останалите администратори.

На 11 април 2013 г. той прехвърлил домейна Zamunda.NET на офшорна компания. В началото никой не е предполагал, че крадецът е вътрешен човек, смятало се, че става въпрос за хакерска намеса. 

Мартин Павлов, бивш собственик на Zamunda.Net, коментира пред OFFNews, че подобна постъпка не може да се направи от само един човек. "Това действие струва поне 15-20 хил. лева, само за да се наемат сървъри и да се прехвърли информацията.  Цялата тази операция е спонсорирана от някого."

Три дни по-късно новият-стар "собственик" на сайта изтрил и блокирал достъпа до всички неудобни за него хора.

Обикновеният потребител разбра, че нещо става със сайта, когато ъплоудът спря, а сайтът почна да зарежда бавно.

След кражбата на всички файлове, новият "собственик" е изтрил всички бекъпи, които сайтът притежава, за да започне на чисто и да използва новите файлове в сървърите, които той управлява вече сам. Старият екип на Zamunda.net обаче е разполагал със свой собствен бекъп на файловете. След блокирането и изтриването на акаунтите на стария екип, те са създали изцяло нов домейн - Zamunda.SE.

Явно този ход не е бил очакван от новия собственик. Днес в пощите на потребителите, а и на заглавната страница на сайта, е публикувано съобщението:

"Приятели, група хакери са свалили бекъп на сайта и е възможно да вдигнат няколко сайта с подобен дизайн и информация от предишните дни.

Не се притеснявайте за паролите, те са криптирани и няма кой да ги види в чист вид.

Поради тази причина е затруднено влизането в сайта близките 2 дни. Работим по отстраняване на проблемите и се извиняваме за причиненото неудобство."

Потърсихме коментар от екипа на сайта, като изпратихме въпроси чрез формата, дадена в zamunda. Отговорът, който получихме от представител на "отделилия" се собственик на сайта, гласи: "Вътрешни хора искат да клонират сайта и вече направиха 3-4 клонинга. Адресите на клонингите са с различен адрес от zamunda.net и няма да продължат дълго. Не се логвайте/регистрирайте в такива".

Ето какво казва и mamata, един от най-старите потребители и администратори на сайта за кражбата на торент тракера - "...И така, накратко, разполагайки с тотален достъп до всички ресурси, присвоява домейна (новия админ), копира сайта на други машини, отрязва достъпа на неудобните хора и изтърква всички бекъпи, за да елиминира всяка възможност за възстановяване и да се превърне в едноличен собственик на Zamunda.NET. Сега, за да видите нещата през друга призма, що за човек се оказа, старият ми приятел, ще ви споделя няколко факта: макар да напусна фирма еди коя си, за да гради своя бизнес, той взимаше заплата от Zamunda, защото заниманието в тракера му взимало от времето за личен бизнес. Последната заплата си взе ден преди да се осъществи кражбата и пет дни преди да напусне страната и да отиде в Сърбия".

Историята не приключва с вътрешните проблеми на сайта. Няколко големи интернет портала, включително и най-големият сайт за субтитри - sub.sab.bz, подкрепи стария екип на тракера. В свое съобщение екипът на Translator's Heaven заяви, че ще свали абсолютно всички линкове за субтитри от Zamunda.net.

"IT България" също се включи в борбата.

Старият екип, начело с всички администратори, модератори, ъплоудъри, VIP Потребители и потребители, създадоха нов сайт със стария и неопорочен бекъп файл - Zamunda.se, като вече стотици потребители на .net излязоха от акауните си и влязоха в новата Zamunda.

Копирайте всички важни съобщения и премахнете всякакви лични данни от акаунта си в който и да е тракер, съветват специалисти.

В откраднатия zamunda.NET сисадминът break обяснява, че е направил вътрешен преврат срещу старите собственици, защото били алчни и имали политически амбиции.

На zamunda. SE старите истинските собственици обясняват как е станала подмяната и пишат: "Съзирамe иронията в това и след време ще се усмихвамe на сполучливите вицове по темата, но сега не ни е смешно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!