Шефът на санаториумите уволнен за източване на пари от НЗОК

Протест на негови служители посреща министърката днес

OFFNews 14 юли 2014 в 08:22 12404 6

Съветът на директорите на Национален комплекс Специализирани болници за рехабилитация (НК СБР) е отстранена заради сериозни нарушения, за които е станало ясно през юни при одита на дружеството.

Това обяви здравният министър Таня Андреева в интервю за Нова тв тази сутрин.

Директорът му например е източвал НЗОК, като е работел и в частен център, без да има право на това. Той е пренасочвал пациенти към частния център, в който е извършвал и медицинска дейност, каза Андреева. Според нея загубите са в размер на стотици хиляди лева.

Заповедта за освобождаването на ръководството на националния комплекс бе издадена на 11 юли от министър Андреева. На мястото на изпълнителния директор д-р Ченко Чалъков е назначена медицинската сестра Плумелина Мичева, която е била директор на Специализираната болница за рехабилитация – клон Поморие.

Днес пред МЗ ще има протест на служители от НК СБР.

Андреева коментира и въпроса за необходимостта от актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

„В момента има ресурс НЗОК да разплати лечебната дейност, има забавяне на разплащането на надлимитната дейност, но това не означава, че тя няма да бъде разплатена. Притеснения на касата са, че към края на годината ще се оформи дефицит и може да няма кой да актуализира бюджета с оглед на факта, че предстоят предсрочни избори“, каза Андреева.

Андреева определи като „недоразумение“ прессъобщението на Министерския съвет, чрез което тя бе обвинена, че подава документи без финансова обосновка по повод внесен от нея проект за актуализация на бюджета на НЗОК.

Андреева бе категорична, че след края на мандата си като министър ще се върне на работа като лекар. Тя не беше категорична, че отново ще работи в болница „Шейново“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови