Съдът спаси къщата на акад. Стефан Младенов. Засега

OFFNews 12 май 2017 в 13:15 7349 3

Поредната сграда - исторически паметник на културата в София, е заплашена от унищожаване. Това е къщата на видния езиковед акад. Стефан Младенов на бул. "Патриарх Евтимий" и улица "6-ти септември". 

За спасяването й върви онлайн петиция, тече и дело срещу Столичния общински съвет, заради приетия устройствен план за района. Решението, което позволява къщата на акад. Младенов да стане пететажна с подземни гаражи, е на общинарите от времето на кмета Стефан Софиянски. Според материалите по делото заинтересована страна е и неназована фирма, представляване в процеса от адвокат. 

Добрата новина е, че Административен съд - София на 9 май взима решение в полза на гражданите, съсобственици на имоти в съседство. В документа пише: Отменя решение 821/18.12. 2014 г. на СОС, с което е одобрено изменение на плана за улична регулация, плана за регулация и плана на застрояване на м. „Зони Г-Центъра― в посочен в решението в обхват, в частта за УПИ ХІІІ-253 от кв. 422 по жалбите на ... (изредени са инициали) и осъжда Столичен общински съвет да заплати на ...(инициали на жалбоподатели) сумата от 2000 лв. разноски по водене на делото. 

Решението обаче може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14 дневен срок. 

Затова и онлайн петицията набира скорост. Според текста й: Имаме достатъчно стъклени домове - не ни трябва още един миниМОЛ с магазини, офиси и подземни паркинги, пълни с подпочвена вода.

Такъв един е по диагонала на кръстовището - стои празен и нещастен като същински мутропаметник, неизползваем заради пълни с вода складове! А "експертите" и "архитектките" преценяват, че не са нужни хидрогеографски проучвания. 

Акад. Стефан Младенов е един от създателите на списание "Родна реч". Знаел е перфектно 18 езика, ползвал е 27. Още след завършване на гимназия в родния му Видин превежда драми на Ибсен. Бил е учител в Шуменското педаготическо училище, в Първа и във Втора мъжка гимназия в София. Специализирал е във Виена, Париж, Мюнхен, защитава докторат в Прага, бил е член-кореспондент на БАН, на Академията на науките на СССР, с което става единствения български учен, получил това признание преди преврата от 9 септември 1944 г. Едновременно с това Младенов е избран и за член на Полската академия на науките, на „Словенския устав“ в Прага и на Кингс Колидж (Лондон). От 1942 г. Стефан Младенов е член-кореспондент и на Германската академия на науките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

3

рамбо

12.05 2017 в 17:51

Решението за промяна на плана е от 2014, както пише в статията, какъв Софиянски ви гони? Или пак по традиция вината трябва да се хвърли на предишните управляващи?

12125

2

wedny

12.05 2017 в 14:52

Не е само в София. Във всички по-големи градове хищнически се изменят плановете за регулация и жилищно застрояване. По инициатива на ненаситни строителни предприемачи, а някъде и със съдействието на алчни собственици наляво и надясно никнат блокове, на ръба на тротоарите, надвиснали над улиците и позволяващи да виждаме само ивица от небосвода. Блоковете са с осигурени паркоместа в подземията. Само че там или има вода, или е толкова стръмно и тясно, че и строителна количка трудно можеш да вкараш. И къде се паркират колите? На тротоара. Но защо това се разрешава? Къде са главните архитекти на градовете? Не е ли функция на общинската администрация да обезпечава ХАРМОНИЧНА градска среда? Но да се благодари човечеството, че тази анархия се реализира само върху 111 000 кв.км.

12298

1

kamborev

12.05 2017 в 13:46

Олигофрени, дано не им дадат да я пипнат!