СУ вдига таксите си от следващата година

ОFFNews 02 март 2016 в 20:52 4444 3

Академическият съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" взе решение да вдигне таксите на студентите от следващата учебна година.

Увеличението е с 40 до 239 лв. за редовната форма на обучение и между 15 и 370 лв. - за задочната форма. Увеличение ще има в 23 професионални направления.

Най-голямо е увеличението на годишната такса за задочно обучение в професионално направление "Педагогика" - от 115 на 485 лв., и за редовно обучение в специалностите "Право" и "Международни отношения" - от 500 на 739 лв.

От висшето училище уточняват, че увеличението на таксите ще бъде единствено за новоприети студенти. Увеличаването няма да важи за действащите студенти, които са започнали обучението си преди учебната 2016-2017 г.

Оттам поясняват, че СУ трупа дефицит, а таксите не са променяни от 2008 г. насам.

Приетото увеличение на размера на таксите за обучение в повечето случаи остава далеч под допустимия максимален размер според Закона за висше образование, посочват от Алма матер.

Последната дума за таксите в Софийския, както и в останалите университети, има Министерският съвет, който трябва да одобри или отхвърли предложенията на ВУЗ-овете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!