СУ ще връща училищните дипломи на студентите си при поискване

Александра Маркарян 21 юни 2017 в 14:51 7541 0

Софийският университет ще връща училищните дипломи на студентите си при поискване, става ясно от отговора на висшето училище до OFFNews след запитването ни по повод съдебното разпореждане документите да не бъдат задържани от факултетите.

"Дипломите се връщат и ще се връщат по всяко време с изключение времето за записване на новоприетите студенти от 12.07 до 14.07, 19.07 до 21.07 и от 26.07. до 28.07. 2017 г.", пише ръководителят на отдела за връзки с обществеността Боряна Коларова.

Решението на Върховния административен съд дипломите да не се задържат е в сила от април 2016 г. Четири месеца по-късно студент ударил на камък при опит да получи документа си и отново се обърнал към съда, който през юни 2017 г. разпореди СУ да спре да нарушава закона и да не прибира тапиите.

Днес сектор "Студенти" твърди, че "няма данни на някого да е отказано да получи обратно дипломата си за средно образование", а от пресцентъра уточняват, че "на студентите от втори и трети курс дипломите са върнати при тяхно желание. Няма как да се върне диплома на студент, който не е пожелал да я получи обратно".

Колко дипломи все още са при инспекторите е неизвестно - Софийският университет не води такава статистика, се казва отговора на Алма матер, откъдето уверяват, че след влизане в сила на съдебното решение, т.е. април 2016 г., не е била задържана дипломата на нито един новоприет студент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови