СУ чества патронния си празник

OFFNews 25 ноември 2014 в 07:58 3451 0

На 25 ноември най-старото българско висше училище - Софийският университет - чества патронния си празник, деня на св. Климент Охридски.

Честването ще започне в 8 ч., когато Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний ще отслужи празнична утреня и божествена света литургия в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Алма матер.

В 10:30 ч. Академическият съвет начело с ректора проф. Иван Илчев ще поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски.

Академичното тържество в аулата ще започне в 11:00 часа. То ще бъде открито от бившия ректор на СУ проф. Иван Лалов, след което ректорът проф. Илчев ще поздрави академичната общност. Академично слово на тема "Просвещение и въображение" ще произнесе проф. д-р Димитър Денков, декан на Философския факултет.

Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2013 г. до 25 ноември 2014 г., както и с връчване на:

- Голямата награда за научна и изследователска дейност “Софийски университет Св. Климент Охридски”;

- Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“;

- Годишните награди на Алма матер за учебната 2014/2015 г. по повод патронния празник на Софийския университет;

- Годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово;

- Годишната стипендия на името на Надежда Дженева за студент от профил „Радио“ на Факултета по журналистика и масова комуникация;

- Годишната стипендия съвместно с Българската национална телевизия на името на д-р Младен Младенов за студент от профил „Телевизия“ на Факултета по журналистика и масова комуникация;

- Годишната стипендия за студентски постижения в радио или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков;

- Годишната награда за изследователски и научни постижения в областта на компютърните науки, математическата логика и изчислимостта на името на проф. дмн Иван Сосков.

Тържеството ще завърши с музикална програма на хорови състави към Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“, лицей към Софийския университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови