С авиошоу във Варна отбелязаха 100 г. военноморска авиация (снимки)

OFFNews 29 април 2017 в 17:50 3762 0

Снимка БГНЕС

С авиошоу беше отбелязана 100-годишнината на военноморската авиация. 

Гъстата мъгла отложи старта с два часа.

Авиодемонстрациите бяха изпълнени от трите бойни хеликоптера Пантер към вертолетната авиобаза "Чайка".

Целта на шоуто беше да демонстрира летателната способност на машините и на пилотите, както и възможностите за оказване на помощ в критични ситуации. За тази цел водолази се спуснаха в морето за изваждане на бедстващ от водата. Военните показаха и спасяване на бедстващ моряк от борда на кораб.

Симулирана беше и терористична тревога. Обстрелвани командоси освободиха плавателен съд, пленен от терористи.

Началото на военноморската ни авиация е поставено в годините на Първата световна война с германски хидроплани. По време на Втората световна война се бори активно със съветските подводници в Черно море. В наши дни военноморската авиация се използва за търсене и спасяване на бедстващи в морето.

Сред гостите на днешната церемония на авиобаза „Чайка” беше и министърът на отбраната Стефан Янев. 

„Хората, които са част от Българската военноморска авиация, работят в интерес на отбраната и Българските военноморски сили, оказват помощ на бедстващи хора на море, това са хората, на които могат да разчитат всички варненци, всички любители на морето и най-вече Военноморските сили“, заяви Янев.

Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили също поздрави морските авиатори за 100-годишнината и изтъкна, че те винаги са били и ще бъдат елитен род сили от Военноморските сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови