Родители, спрете кампанията срещу учители, зове синдикат

OFFNews 11 април 2017 в 15:40 2999 1

Снимка unsplash.com/Lindsay Ann

Ситуацията в образователните институции е трагична и училището трайно се превръща в инкубатор за генериране на агресия и липса на толерантност. Срещу насилието трябват драконовски мерки - примерите от столичното 52 основно училище, където след ритник от съученик почина момиче, и от пловдивско училище, където имаше стрелба - са основание за това. Родителите обаче трябва да спрат кампанията срещу учители и директора на 52 ОУ и да не вменяват свои задължения на училището.

Това се казва в позиция на председателя на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров, разпространена днес.

"Ролята на училището е да образова и възпитава чрез уроците и учебните дисциплини, чрез цялата учебна и училищна среда, а учителите формират граждани чрез знанието и професионализма си. Нереалистично е да се вменяват задължения и очаквания от обществото образователните институции да отглеждат, възпитават и едновременно с това да заместват всички дефицити за децата и учениците", пише той.

Според него случващото с в училище е резултат и на агресията в обществото, и на неефективната работа на институциите, на безнаказаността и неработещите стратегии за противодействие на противообществените прояви.

Случаите на агресия ще се увеличават, ако не се предприемат драконовски мерки към всички фактори, потикващи и възпитаващи в агресия и бандитизъм, пише Петров и подчертава, че основна роля за противодействието имат родителите, които са длъжни и отговорни да отгледат "достойни и истински човеци".

Синдикатът призовава родителите да спрат "кампанията срещу учителите и директора от 52 ОУ - София", защото "вината за трагичния инцидент категорично не е на педагогическия персонал".

Според Петров с действията си родителите само влошават ситуацията.

"Докато страните са в окопна война, агресията продължава да вилнее и взема своите жертви", пише той.

Според него мерките против агресията на МОН трябва да са съгласувани с тези, "които са на огневата линия" - учители, директори, а не да се пишат прибързано, "на коляно". Според сидникалния шеф ако профсъюзите не бъдат поканени при обсъжданията, опитът на МОН ще бъде "обречен на провал".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

11.04 2017 в 16:59

мчи то маминото дитенце за нищо не е виновно. тя гуспужата го мрази, затова му пише двойки.