Родители съдят министъра на културата заради Класическата гимназия

OFFNews 28 април 2014 в 14:26 5115 6

Петър Стоянович

Снимка Булфото

Петър Стоянович, министър на културата

Родители на деца от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил – Философ” заведоха дело срещу ръководството на Министерството на културата за поставяне в опасност на живота и здравето на децата им.

Със своите действия и бездействия, както и със заповедта си от 21 февруари министър Петър Стоянович и останалите членове на ръководния екип на МК са причинили "постоянно чувство на страх и безпокойство, тъй като учениците учат в сграда на ул.”Кирил и Методий”, определена в официални документи като опасна за живота и здравето на хората", се казва в прессъобщението на родителите, изпратено до медиите днес.

Те искат престижното училище - лицей на Софийския университет - да се върне в сградата си на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие". То бе преместено в празната сграда на 13-то училище, намираща се край Женския пазар заради продължили твърде дълго ремонтни дейности в сградата на "Баба".

Аргументират се с факта, че ЕС е дал 2.2 млн. лева за ремонта там. Той завърши през ноември 2013 г., но НГДЕК още не се връща там.

"Така се поставя под въпрос целият финансиран със средства на европейския данъкоплатец проект. Всичко това се случва, въпреки че още през септември 2013 г. Столична община връчва на министъра протокол, че сградата на ул.”Кирил и Методий” е опасна и се нуждае от сериозен ремонт", пишат родителите.

Родителите и учителите са разделени в становищата си по въпроса къде трябва да се помещава училището. Едните твърдят, че сградата на далечната от центъра ул. "Баба", макар и току-що ремонтирана, не е подходяща за учениците. Изследвания в лаборатория пък доказаха наличието на азбест вътре.

Противниците им са на мнение, че точно сградата край Женския пазар е опасна и че гимназистите от Класическата трябва да се върнат в "Модерно предградие".

През февруари министърът реши да върне гимназията в ремонтираната сграда, но след това издаде нова заповед за оставане сградата, която родителите обжалваха.

"Задължение на държавата е да гарантира живота и здравето на хората, особено на децата", коментира защитникът на родителите, искащи връщане в "Модерно предградие", адв. Александър Кашъмов. "Какъв по-важен смисъл има от съществуването на публични институции?"

Жалбоподателите поставят въпроса и за несигурността на квартала край Женския пазар, визирайки "криминалния облик" на района. Те твърдят, че "децата са системно малтретирани и заплашвани по пътя към училище".

Родителите искат по 2000 лв. обезщетение от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови