Родители на болни деца отново на протест, искат оставката на шефа на Фонда за деца

OFFNews 05 октомври 2016 в 13:19 4964 0

Снимка БГНЕС

Родители на болни деца излязоха отново на протест. Причината за недоволството им са неефективната работа на Фонда за лечение на деца и сигналите за нарушения във Фонда. 

Протестиращите поискаха шефът на Фонда проф. Владимир Пилософ незабавно да подаде оставка, защото не се справя с работата, а във Фонда да започне проверка. 

Родителите са категорични, че след показния арест на предишния шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров и назначаването на Пилософ Фондът работи неефективно, унищожена е работеща система. 

Майка на дете с рак на костния мозък се оплака, че 45 дни след подаване на заявление за финансиране на лечението на детето семейството е получило отказ с мотива, че лечението може да се извърши в България, макар вече да е доказано, че то не може да бъде изцяло извършено у нас. 

Майката обяснява, че досега деца с такова заболяване са изпращани за лечение в чужбина, а лекари в България са ѝ казали, че детето не може да бъде оперирано у нас, но въпреки това семейството е получило отказ. 

За големи забавяния за решения се оплакаха и други родители, които изразиха и притеснението си, че децата нарочно са насочвани за лечение в България, вместо в чужбина. 

Родители на 6-месечно момиченце с малформация на крачето се оплакаха, че са подали заявление през май и са получили отказ за финансиране на лечение в чужбина на 12 септември с мотива, че лечението може да се извърши и у нас. Освен това според Фонда детето е много малко за лечението и трябва да се изчака да навърши 2 години, макар че според лекари в Австрия лечението трябва да стане, когато детето е на 8 месеца, като в противен случай лечението ще е неуспешно.

Родителите са категорични и че не са получили информация къде в България се извършва подобно лечение и допълват, че досега лечение на такова заболяване в чужбина е било финансирано.

Малко преди началото на протеста членове на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, които подадоха оставки в последните седмици, разказаха за работата на Фонда и обясниха на какво се дължи недоволството им, което ги е принудило да напуснат. 

Те представиха данни от заседания на Обществения съвет на фонда от април досега, според които общо разгледаните заявления на деца са били 479, като 177 са били само с едно становище, 5 - без нито едно становище, а 30 - без оферта и стойност на лечението.

По думите им за 47 деца са намерили грешки в протоколите - решенията в протоколите и тези от заседанията на Обществения съвет са били различни. Това е и причината членове на Съвета да откажат да ги подпишат. 

Напусналите Фонда обявиха, че всички данни ще бъдат изпратени на премиера Бойко Борисов, на ресорния вицепремиер Румяна Бъчварова, на инспектората в Министерството на здравеопазването.

Целта ни е не да застанем срещу някого, искаме да покажем, че системата не работи и това е лошо за децата, подчертаха те. 

От здравното министерство опровергаха твърденията, че Фондът за лечение на деца работи бавно. Според ведомството от април до края на септември са разгледани 870 заявления на деца, като от тях 104 са одобрени за лечение в чужбина, а 545 - за лечение в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови