Реформаторите искат да няма анонимни полицаи по време на протест

OFFNews 01 ноември 2014 в 15:51 7632 14

Преподаватели и студенти питат Йовчев защо полицаите на протеста са анонимни, 13 ноември.

Снимка Сергей Антонов

Преподаватели и студенти питат Йовчев защо полицаите на протеста са анонимни, 13 ноември.

11 депутати от Реформатоския блок са внесли законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР, в който се настоява всеки служител на реда да носи ясно видим документ за легитимация по време на протест.

„Служителите на МВР при охрана на мероприятия по Закона за събранията, митингите и манифестациите, спортни състезания и др. масови прояви, да носят на видно място на предната дясна част на връхната си дреха личен идентификационен номер, позволяващ последваща идентификация на самоличността на съответния служител", се посочва в текста на Реформаторите.

В случай че униформеният наруши това правило, ще му бъде наложена глоба от 200 лв.

200 лв. ще трябва да заплати и прекият ръководител на "анонимния" служител.

Мотивите за искането на РБ са, че полицаите по принцип са задължени да се легитимират, но обикновено носят идентификационните си документи по джобовете си, като при изискване следва да ги извадят и представят на проверяваното лице.

"Предвид обикновено усложнената ситуация при охраната на масови мероприятия, горните действия по изваждане и представяне с оглед легитимацията на даден служител на МВР са свързани със затруднения и нерядко съответния служител на МВР отказва да го направи. Това, освен че съставлява нарушение на Закона за МВР, внася допълнителен елемент на напрежение сред хората, участници в масовата проява, тъй като те се опасяват от евентуална недобросъвестност и дори злоупотреби със сила на служителите на МВР, които така на практика остават анонимни", пише в мотивите.

В допълнение ваденето на документите от джоба може да създаде риск за живота и здравето на униформения, тъй като той се ангажира с "несвойствени действия и отклонява вниманието си".

"Поставянето на видно място на външната дреха на служителите на МВР на идентификационен знак ще позволи тяхната идентификация на последващ етап, в случай на необходимост, като допълнително ще дисциплинира и участиците в масови прояви, и самите охраняващи проявата служители на МВР", завършват Реформаторите.

Ако бъде приет, законопроектът влиза в сила 15 дни след публикуването в Държавен вестник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!