Редактираха задача за олимпиадата по математика за VII клас посред самия изпит

Александра Маркарян 11 април 2017 в 08:45 9776 5

Снимка http://alekdimitrov.com

Условието на задача за националния кръг на олимпиадата по математика за VII клас е било редактирано по време на самия изпит миналата седмица. Случилото се предизвика брожения сред ученици, родители и математици, а и коментари, че по този начин олимпиадата е била компрометирана.

Националният кръг беше проведен миналата седмица. Докато учениците са решавали задачите, председателят на националната комисия проф. Сава Гроздев е влизал в стаите по няколко пъти и е променял условието задача №3, пише в блога си за математика Алек Димитров. 15 минути преди официалния край на изпита на тийнейджърите било съобщено, че ще имат още час за работа.

OFFNews потърси проф. Гроздев, който обясни, че в задачата не е имало грешка и че той не е направил смислови промени, а е направил само "езикови" редакции в условието.

"Не е променяно условието, то остана същото. Първо отидох и продиктувах допълнение в края на задачата, освободих ги от разглеждане на различни случаи. После написах на компютър допълнението, разпечатах го и им го раздадох - същото нещо. След това направих още една редакционна промяна. Задачата не е променяна, само направих корекции", каза професорът пред OFFNews.

Той беше категоричен, че не тази задача е затруднила децата и че повечето са я решили, но за компенсация е разрешил още час работа.

На въпрос не трябва ли условията за задачите за национален кръг на олимпиада да са прецизни и да не изискват допълнителни пояснения посред самото провеждане на изпита той отговори: "Не може човек да предвиди всичко".

Проф. Гроздев бе категоричен, че действията му не са компрометирали олимпиадата по математика.

Не така обаче мислят част от родителите и учителите.

"Децата са отишли да показват знанията си, а не кой колĸo пo-издpъжлив пcиxичecĸи e нa гpeшни ycлoвия", коментира възмутен родител, цитиран в блога на Алек Димитров.

Родители са на мнение също, че ако някой съставя грешна задача за национален кръг, не трябва да има право да участва в организацията на национални състезания.

Освен за прием в гимназиите, резултатите от националния кръг на олимпиадата по математика в VII клас служат и като вход за отбора ни за Младежката балканска олимпиада по математика (МБОМ).

Вчера OFFNews изпрати запитване и до Министерството на образованието във връзка с провеждането на олимпиадата. В отговор днес от пресцентъра на МОН съобщиха, че днес е било връчено официално писмо на проф. Гроздев и очакват официалния му отговор утре. От министерството са разпоредили и проверка на постъпил сигнал от СМГ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9011

5

kodbg

11.04 2017 в 10:34

Написаното е вярно, но непълно.
Това е само един от "пропуските" на Сава Гроздев в състезанията по Математика през тази година.
Ако изброя само абсурдите, свързани с Олимпиадата по Математика:
1. Грешни задачи и грешни критерии за оценяване в областния кръг на Олимпиадата.
2. Недопускане до национален кръг на ученици с 16 точки от областен, а пуснати такива с 10 точки
3. Недопускане на ученици до контестации на национален кръг в разрез с регламента
4. Неправилен регламент за подбор на състезатели за МБОМ - не е отчетено че тази година сме домакини и участваме с 12, а не с 6 ученика
5. вече описаните - промяна на задача по време на състезанието и удължаване на състезанието

Ако това не е достатъчно да се вземат мерки и да бъде снето доверието от комисията, има и редица други нарушения и недомислици, сътворени от тази комисия по други важни състезания през годината:
http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=547

21272

4

Гароне

11.04 2017 в 09:29

Дайте първоначалното и промененото условия, да преценим какво и как. Иначе съм съгласен, че е доста стресиращо за децата и че е редно да има някой който да си понесе последствията(но това няма да стане).

16008

3

Nik68

11.04 2017 в 09:09

Няма разумно талкуване. "Какво да каже милия - ос.....пах се хора ос....Тиии..ах се. Естествено, че е повлиял на резултатите. Грешна негрешна - не пипаш. Оставяш децата да работят и ако трябва после я вадиш от резултата за всички. Правиш класиране на база останалите задачи. Другото е непремерен, не преподавателски, а даскалски подход. И никога няма да си признае грешката.

16193

2

SC

11.04 2017 в 09:04

„Задачата не е променяна, само направих корекции.“
Някой може ли да ми разтълкува това изречение?

16008

1

Nik68

11.04 2017 в 08:59

Аман от такива маатематици и професори. Прави са родителите. Издънил, се издънил, поема си последствията и аут. Що за математика е това, ако ще променя условията в движение.