Разминаването на данните за Ковид: В началото ще има такива различия, ето защо (допълнена)

Мая Младенова 05 юни 2020 в 12:02 4846 1

Разминаванията в данните за заболели, тествани и починали от коронавируса у нас, съобщени от Щаба и от Единната информационна онлайн система, са очаквани и е лесно обясними, в началото такива разминавания ще има, който не работи, той не греши.

Това коментира на извънреден брифинг днес членът на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев по повод широко коментираните разлики в цифрите.

Откакто преди ден спряха редовните пресконференции на Националния оперативен щаб, актуалните данни за разпространението на Ковид са публични на сайта на информационния портал coronavirus.bg.

Разминаванията идват най-вече от начина на събиране на данните. Досега те са били събирани в Щаба чрез постъпваща по телефона и на хартиен носител информация. Вече информацията се попълва електронно в портала - там подават новите случаи 28-те РЗИ-та, 70-те лекуващи Ковид болници и над 140 лаборатории.

Втора причина за разминаването в числата е часът, към който са актуални. Досега данните от Щаба са съобщавани с актуалност към 16 ч на съответния ден, когато обаче лабораториите продължаваха да работят и в рамките на същото денонощие резултатите нарастваха. Оттук нататък след 0 ч всеки ден ще са видни резултатите от предходното денонощие, обясни проф. Кантарджиев.

Заместник здравният министър Жени Начева уточни, че със задна дата различия са се натрупали и заради променените критерии, по които се определя дали даден пациент е починал от коронавируса или причината за смъртта е друга, макар да е бил носител на вируса.

12-те починали в повече пък са стари смъртни случаи от април и май. Те са добавени по-късно, защото лабораторният резултат е станал ясен след смъртта на пациентите.

"Абсолютно честни сме били с вас", заяви Кантарджиев. 

Данните към днешна дата - към 0 ч на 5 юни - отчитат 35 нови случая. 2627 са общо потвърдените случаи на инфекцията. Няма нови починали.

Ето актуалната справка от Националната информационна система:

Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус в България са 2627, от които активни са 1078. Излекувани са вече 1390 лица.

Регистрираните за изминалото денонощие случаи /общо 35/, са разпределени по области, както следва: Пазарджик – 16; Видин – 1; София област – 3; Пловдив – 2; Перник – 1; Сливен – 1; Монтана – 3; София – 8.

Към 04.06. в лечебни заведения с доказан COVID-19 се намират 149 пациенти, като 8 от тях са настанени в интензивни структури.

Националната информационна система показва, че до момента медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 286. За последното денонощие не са регистрирани нови случаи.

159 са починалите лица, при които е потвърден новият коронавирус. Няма регистрирани нови случаи за последните 24 часа. Разликата спрямо обявените от НОЩ смъртни случаи е следствие от въведени по-късно данни от лечебните заведения за 12 починали лица, при които е бил доказан новият коронавирус. Тези случаи датират от м. април и началото на м. май. Информацията е както следва:

Мъж на 56 години без придружаващи заболявания,

Мъж на 77 години, с придружаващи хронични заболявания на различни органи и системи,

Жена на 78 години с онкологично заболяване и с други придружаващи заболявания,

Мъж на 62 години с диабет и сърдечно заболяване,

Жена на 75 години със сърдечно заболяване,

Жена на 53 години без информация за придружаващи заболявания ,

Жена на 66 години със сърдечно заболяване и хронично белодробно заболяване,

Жена на 73 години с онкологично заболяване и диабет;

Мъж на 62 години без информация за придружаващи заболявания,

Жена на 79 години с онкологично заболяване и сърдечно заболяване,

Жена на 92 години с диабет и хронично белодробно заболяване,

Жена на 76 години с онкологично заболяване и сърдечно заболяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови