Разкриха схема за нелегални доставки на горива

OFFNews 12 април 2016 в 13:42 2788 1

Служители на Митница Русе разкриха схема за нелегални доставки на горива.

Това е станало при проверка на влизаща в страната автоцистерна с полски регистрационни номера, която е пътувала от Чехия за България с документи за превоз на смазочни масла, които обаче се оказали дизелово гориво. Количеството задържано гориво е 30 000 литра, а предотвратената щета за бюджета е в размер на над 20 000 лева.

Според документите изпращач на стоката е дружество в Чехия, а като получател е вписана фирма от Литва. В тях е записано, че маслата трябва да бъдат разтоварени в склад в Южна България.

На митницата на граничен пункт "Дунав мост" са поискали от шофьора да предостави задължителни по закон документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на акциза за превозвания нефтопродукт.

Такива документи обаче липсвали. Нямало е данни за горивата в митническите регистри, стоката да е насочена към данъчен склад. След това превозваният продукт и автоцистерната са задържани в Митница Русе. Взети са проби за лабораторен анализ. Резултатите от експертизата показват, че влизащият в страната петролен продукт не е смазочно масло, както е посочено в документите, а дизелово гориво.

На шофьора на автоцистерната е съставен акт за установяване на административно нарушение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови