Радичков - син уволнен от СУ за нарушения при обществените поръчка

Валери Стефанов оглави временно Университетското издателство

Александра Маркарян 28 април 2017 в 13:43 10876 0

Снимка БГНЕС, архив

Синът на големия български писател Йордан Радичков - Димитър, е бил уволнен като директор на Университетското издателство на Софийския университет "Св. Климент Охридски" заради неспазване на Закона за обществените поръчки, става ясно от отговора на отдела за връзки с обществеността на Алма матер до OFFNews.

Заповедта на ректора проф. Анастас Герджиков за дисциплинарно уволнение е от 25 април.

"Служителят е одобрил разходи по 51 броя фактури за периодични доставки с предмет: „Офсетови плаки и проявители за термални пластини през отчетната 2016 г.“ в размер на 137 124,94 лв., в нарушение на предвидените в Закона за обществените поръчки изисквания и процедури за доставки. С това нарушение Д. Радичков е нарушил трудовата дисциплина по чл. 190, ал. 1, т. 7 и чл. 187, ал. 1, т. 7 от Кодекса на труда", се казва в отговора на СУ.

Първият текст от Кодекса гласи, че дисциплинарно уволнение може да се налага за "други тежки нарушения на трудовата дисциплина", освен изброените по-горе в същия член от Кодекса, а именно:

1. три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;

2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;

3. системни нарушения на трудовата дисциплина;

4. злоупотреба с доверието на работодателя или разпространяване на поверителни за него сведения;

5. ощетяване на гражданите от работници или служители в търговията и услугите чрез измама в цената, теглото, качеството на стоката или услугата;

6. участие в хазартни игри чрез телекомуникационни средства на предприятието и се възстановяват направените разходи в пълен размер.

В чл. 187, ал. 1, т. 7 пише, че нарушение на трудовата дисциплина е неизпълнение на законните нареждания на работодателя.

"Димитър Радичков не е изпълнил и възложените му с длъжностната характеристика основни задължения, съгласно които директорът се „грижи за финансовото състояние и контролира финансовата дейност на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ и „обезпечава точното и ефективно приложение на всички нормативни документи, отнасящи се до книгоиздателската дейност“, с което е нарушил трудовата дисциплина по смисъла на чл. 187, ал. 1, т. 3 (бел. ред. - "неизпълнение на възложената работа, неспазване на техническите и технологичните правила") и т. 10 (бел. ред. - неизпълнение на други трудови задължения, предвидени в закони и други нормативни актове, в правилника за вътрешния трудов ред, в колективния трудов договор или определени при възникването на трудовото правоотношение) от Кодекса на труда", пишат още в отговора си от Софийския университет.

Нарушенията са открити въз основа на доклад от финансова инспекция на Агенцията за държавна финансова инспекция от 27 март, уточняват от университета.

Временно изпълняващ длъжността директор е проф. Валери Стефанов, който е член на Управителния съвет на издателството и професор по българска литература.

Заповедта за назначението му е от 27 април.

"Неговата задача е да установи пропуските в дейността на Университетско издателство и да предложи решения за отстраняването им, както и за повишаване на финансовата ефективност на работата на издателството", пишат от СУ.

Проф. Стефанов ще изпълнява длъжността до назначаване на нов директор след провеждане на конкурс. Условията на конкурса и изискванията за заемането на длъжността ще бъдат определени от Управителния съвет на издателството, уточняват от Алма матер.

В отговор на наш въпрос защо уволнението не беше оповестено от самия университет пред медиите, а научихме от други източници за него, ръководителят на отдела за връзки с обществеността на държавния университет Боряна Коларова пише, че "Софийският университет е най-голямата публична организация в страната, в която работят 3000 преподаватели и служители. Университетът няма нито задължението, нито практиката да оповестява публично за възникването и прекратяването на трудовите отношения на работещите в него".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови