Радев: Мерките действат, съзнанието на хората се променя, но се вихри спекула

OFFNews 18 март 2020 в 13:19 2469 0

В страната се вихри спекула с най-необходимото: лични предпазни средства и дезинфектанти. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, здравния министър Кирил Ананиев, началника на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски и други за ситуацията в страната във връзка с епидемията от коронавирус.

„Понеже отговорните институции не я виждат, искам да призова гражданите да продължат да подават сигнали, да публикуват в социалните мрежи и да призова всички българи, които в момента се занимават с това. Грозно е на здравето и на трагедията на други хора да се печели. Призовавам ви, не го правете. Не е достойно“, отправи апел държавният глава.

Президентът Румен Радев посочи, че има резултат от усилията, които се прилагат от правителството и щаба за ограничаване на COVID-19.

"Има ефект от тези усилия, България задържа кривата на разпространение доста ниско", каза Радев и допълни, че така нашата здравна система, която има ограничен капацитет, ще може да поеме случаите.

Държавният глава призова всички граждани да се отнасят с разбиране към усилията, които се прилагат. Мерките трябва да бъдат пропорционални на заплахата, добре планирани и добре осигурени, подчерта Радев.

Президентът каза, че е обнадежден, че българите са се включили в призива на Щаба, на правителството, и имаме промяна в съзнанието, спазват се социална изолация и социална дистанция. Има какво да се желае, но съзнанието е налице, посочи хубавото държавният глава.

Радев акцентира и на това, че индустрията ни, преди да започне да изнася защитни средства, трябва да осигури лекарите ни, служителите на реда и персонала в самите предприятия.

Той засегна и темата с напускащите медицински специалистите в разгара на заразата. Според Радев инструкциите трябва да са ясни за всички медици до последния лекар. Според Радев ще бъдат предвидени наказания за тези, които отказват да изпълнят Хипократовата клетва, но преди това те трябва да бъдат осигурени с предпазни средства.

„Обмисля се план за действие при увеличаване на заболеваемостта и въвеждане строга домашна карантина. Тогава ще има нужда служителите на социалния патронаж да бъдат увеличени три пъти. Те ще трябва носят храна, вода и медикаменти на всички възрастни хора“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на срещата при президента Румен Радев.

Според него преди да мислим за мерките за икономическо възстановяване трябва да мислим за здравето на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови